Bajor Gizi villa

Somogy

A Petőfi utca Földvár első utcája volt, Imre néven, a településért sokat tevékenykedő gróf Széchenyi Imréről nevezték el.
Az Imre utcában a Széchenyi család hét villát építtetett példamutatásból az akkori földesuraknak.
Petőfi S. u 11. nyaraló eredetileg Széchenyi Imre feleségéé ( Andrássy Mária ) volt, „Tulipános” néven.1930-as években vásárolta meg Bajor Gizi (1893–1951) Kossuth-díjas, Kiváló művész, a magyar színjátszás kimagasló alakja.
Bajor Gizi a Színiakadémiát 1914-ben végezte el, és azonnal a Nemzeti Színházhoz szerződtették, ahol már növendék korában is feltűnt. Egy év kivételével (1924–25) haláláig a Nemzeti Színház tagja maradt, de a főváros számos magánszínházában is vendégszerepelt. Rendkívül széles skálájú művésznő volt: klasszikus és modern műben, drámában, vígjátékban sőt bohózatban is páratlan alakítást nyújtott. Gondosan kidolgozta, megszerkesztette szerepeit. Egyedülálló beszédtechnikával, mimikai készséggel, humorral és átváltozó képességgel képes volt a legellentétesebb figurákat is megteremteni. Néhány filmben is szerepelt, de a vásznon nem tudta tehetségét kamatoztatni. A Nemzeti Színház örökös tagja (1928), Kossuth-díjas (1948), Kiváló művész (1950).
Bajor Gizi szívesen töltötte pihenőnapjait a legcsendesebb visszavonultságban. Szerette Földvárt és ragaszkodott hozzá. Ez a ház nem hivalkodó épület. Akik ismerték és emlékeznek rá, azt mondják, hogy jótékony, szeretetre méltó ember volt.
Balatonföldváron Bajor Gizi nevét viseli a közösségi ház, a szabadtéri színpad és egy sétány.
Forrás: Berkesné: Híres emberek, híres házak Földváron