Nagyőri kastély

Ladislava Medňanskéko (Mednyánszky László) utca
Rövid leírás:
Nagyőr település az Árpád-kori magyar határvédelem részeként jött létre. Első ismert birtokosai a Berzeviczyek voltak, akik Károly Róbert adományából jutottak a faluhoz. Kastélyát egy korábbi erődítés helyére 1570-80. között építtette a falut 1556-ban megszerző Horváth-Stancsics Gergely birtokos. A kor ismert humanista műveltségű uraként reneszánsz kastélyában jelentős könyvtárat gyűjtött össze, falai között a környékbeli szepesi nemes ifjak részére főiskolát alapított, amely 1711-ig fennállt. Az épületet az 1708-as tűzvész után kibővítették, ura a Szirmay, később, a 19. század második felében a Mednyánszky, majd a Czóbel család lett. Utóbbiaktól „államosították” 1945 után. Az itt őrzött képtár döntő többsége ezután szétszóródott. Az épületet a csehszlovák műemlékvédelem az 1970-80-as években megkutatta és helyreállította. Ma a Szlovák Nemzeti Galéria tart fenn benne kiállítást, melynek legértékesebb darabjai a festőóriás Mednyánszky László képei (őt a szlovák kutatás minden valós alapot nélkülözve „a legnagyobb szlovák festőnek” titulálja!), ill. a bútorok és a könyvtár megmaradt darabjai.
A kastélyt jelentős angolpark veszi körül, amelyet DK felől a Poprád folyó határol. A parkban nyugszik a kastély utolsó tulajdonosa, a legendás életű, kivételes tartású Czóbel Margit bárónő, maga is képzőművész, aki egészen 1972-es haláláig lakta saját kastélyának az új urak által számára kijelölt szobácskáját.

Jó állapotú .
Adnak magyar nyelvű ismertetőt.