Megújulásunk támogatója:  

Petzval József szülőháza és emlékmúzeuma

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 11,253'
Hosszúság (lon):
E 20° 27,502'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 5
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Petzvalova utca 30., a plébániatemplomtól K-re az elsőépület
Egyéb adat:
A házban látható kiállítás részletes laírása (szlovákul): http://www.stm-ke.sk/vysunute/petzval.htm
Rövid leírás:
A településen átfolyó Béla-patakról elnevezett város Árpád-kori eredetű. A tatárjárás után német telepesek által benépesített Szepesbéla már 1271-ben városi jogot nyert, ezután osztozott a többi szepesi város sorsában. Jelentős volt kereskedelme, céhes kézműipara: textilgyártása, cipészei, borovicskája. Zsigmond király lengyel zálogba adta, ahonnan csak 1772-ben szabadult meg és tért vissza Magyarországhoz. Egykor jelentős vasipara a 20. századra lehanyatlott. 1945 után német és magyar lakossága a deportálások miatt „eltűnt”.

A középkori eredetű főtéren, a plébániatemplom szomszédságában álló, egy emeletes, zsindellyel fedett, barokk házban született Petzval József Miksa (1807-1891) feltaláló, matematikus, az optikai kutatások világhírű úttörője, az MTA és a Bécsi Tudományos Akadémia tagja, egyetemi tanár. Apja Morvaországból vándorolt Szepesbélára, ahol a helyi tanító lányát feleségül véve maga is tanítóskodott.
A kis Jozef Maximilian családja 1810-ben Késmárkra, majd Lőcsére költözött, így tanulmányait is itt végezte. 2 éves kassai felkészülés után Pesten végezte egyetemi tanulmányait az Institutium Geometricumban. Pesti mérnökösködés után egyetemi tanári pályára lépett először a pesti, majd a bécsi egyetemen. A kortársai által is csodált tehetségű kutató és oktató legjelentősebbet az elméleti és alkalmazott fénytan területén alkotott, de doktorált matematikából, jártas volt a hangtan, ballisztika és a csillagászat terén is. Emellett kiváló sportember is volt, vívott, hegyet mászott. Munkássága során számos fontos találmányt alkotott. Ezek kötül is kiemelkedő a gyakorlatilag máig használt Petzval-objektív, melyet portréfotózás céljára fejlesztett ki. De jelentős tudományos tette volt a tájképfényképezéshez használható ortoszkóp, illetve a mai katonai fényszórók elődjének feltalálása is, valamint számos további műszaki szabadalom.

Petzval József szülőházában, az egykori egyházi iskola épületében 1964. óta a kassai műszaki múzeum filiájaként fotográfiatörténeti múzeum működik. A földszinten boltozott, emeletén sík gerendamennyezetes épületben - legutóbb 2009-ben - nyílt szép és látványos kiállításon megismerkedhetünk Petzval József, valamint testvére, a szintén jelentős mérnök és egyetemi tanár, Ottó életével és munkásságával, találmányaival, egyben a fotózás és a mozgófilmezés kezdeteivel.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-12-25 04:16:50
 
 

Állapotjelentések

2019.08.21 15:19 ngabi állapot: 4 - koordináta: N 49° 11,253' E 20° 27,505' - egyéb

Funkciója múzeum, az épület oldalairól pereg a vakolat

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.