Tersztyánszky család temetőkápolnája

Kápolna
A falu északkeleti szélén lévő temető közepén.
Rövid leírás:
Ipolykeszi falu nevezetes birtokos családja volt az eredetét a 13. századig visszavezető Tersztyánszky família. Barokk kúriájukat a falu Szög nevű részén építették fel a 18. században. A család rokonságban állt a keszi Stummer családdal, így pl. Ipolyi (Stummer) Arnold tudós püspök egyik nagyanyja is Tersztyánszky lány volt, Tersztyánszky Imre püspök pedig a fiatal Ipolyi legfőbb támogatói közé tartozott.

Az egyszerű, neogótikus stílusú, észak-déli tengelyű, fémlemezzel fedett kápolna délen nyíló, csúcsíves bejárata fölött kis, gúlasisakos torony emelkedik. A bejárat fölött a következő szöveg olvasható: \"Tersztyánszky család / nyughelye / épült 1900. évben.\" Az egyterű kápolna oltárát egy Jézus Szíve szobor díszíti. Az oltár két oldalán 1-1 nemesi sírkő látható: Tekintetes Nádasi Tersztyánszky Bertalané és Gyürky Emíliáé.

A leírás Csáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában c. műve segítségével készült.