Megújulásunk támogatója:  

Status quo ante zsinagóga

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 4,295'
Hosszúság (lon):
E 18° 56,908'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Zsinagóga
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Bartók Béla tér (Námestie Bélu Bartóka) 13.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Trianon előtt sokáig Hont megye székhelyének számító városban a zsidóság kitiltásának megszűnte, 1840 után jelent meg nagyobb számban. Létszámuk jelentősen gyarapodott, így 1944 előtt már a település lakosságának 15 százalékát adták. Az itt lakók zömmel kiskereskedők voltak, de zsidó kézben volt a város legrégebbi nyomdája, a Neumann is. A magyarországi zsidóság 19. századi szakadása után az ipolysági közösség a status quo ante irányzathoz csatlakozott. Kevéssel később a kis számú ortodox külön zsinagógát és temetőt létesített a városban, így ma Ipolyságon 2-2 zsinagóga és zsidó temető ismert.

A később a status quo ante közösséget szolgáló, igen egyszerű, letisztult formanyelvű zsinagóga 1852-ben épült a városközpont egy kis terén. A kontyolt nyeregtetős, kétszintes, téglalap alaprajzú épület főhomlokzatán három bejárati ajtó is nyílik. A hangsúlyos főpárkány fölötti mellvéden rövid, héber nyelvű versike olvasható. Az egyterű, sík mennyezetes zsinagóga-belsőben vas oszlopon álló karzatok szolgáltak a női hívek elhelyezésére, elkülönítésére.

Miután az ipolysági zsidóság nagy része a náci uralom alatt, Auschwitzben elpusztult, a túlélők döntő része pedig kivándorolt, az elhagyatott, egyre romló állagú épületet sokáig raktárnak használták. Ekkor pusztult el teljes belső berendezése. Végül a rendszerváltás után egy helyi születésű pszichológus, Dr. Hančík Péter az épületet megvásárolta, igényesen felújította és udvarán is újabb épületeket emelt. Ma a házat egy civil szervezet működteti. A környék egyik népszerű kulturális központjának számító helyen nívós, magyar és szlovák nyelvű kulturális programokat, koncerteket, kiállításokat rendeznek.

Az épület része a Szlovákia zsidó örökségét bemutató kulturális útnak.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-04-17 02:01:43
 
 

Állapotjelentések

2014.06.14 10:48 klo állapot: 5 - koordináta: N 48° 4,295' E 18° 56,908' - egyéb

Az előző jelentés téves. A zsinagóga a tér egy eldugott sarkában áll, az utcafronttól beljebb. Az állapota kitűnő, az udvarán kávézó-söröző-galéria található.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.