Megújulásunk támogatója:  

Nepomuki Szent János szobraOrszág:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 5,239'
Hosszúság (lon):
E 18° 54,473'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Szakrális plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu délkeleti bejáratánál, a fő utcán a temető sarkánál.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Gyerk Árpád-kori eredetű, magyar falu az egykori Hont vármegyében. Első, fennmaradt írott adatunk a 12. században szól róla.

A település legfontosabb köztéri alkotása a puha mészkőből faragott, barokk stílusú Nepomuki Szent János szobor. Korábban felületét színesre festették, mai képét - a natúr kőfelületeket - a kőrestaurátorok munkája nyomán alakították ki. A 18. század Magyarországán rendkívül népszerű szentet ismeretlen alkotója hagyományos ikonográfia szerint ábrázolta. A szakállas, hosszú hajú János papi ornátusban, palástba, karingbe öltözve áll, fején birétummal, karján nagy méretű, korpuszos kereszttel. A szobor tagolt talapzatának ívelt szövegmezejében vésett betűkkel kialakított donációs felirat szerint 1790. évben állíttatta Szunyogh János gyerki jobbágy.

A szobor 1970-ig a falu közepén állt. Ekkor a fő út szélesítése miatt át kellett helyezni - így került mai posztjára, a falu végére, a temető sarkába.

A leíráshoz felhasználtuk Csáky Károly: A gyerki temetőkápolna, a Nepomuki Szent János-szobor és a neves ősök sírjelei című írását a www.felvidek.ma portálon.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-02-27 21:04:27
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.