Premontrei, majd jezsuita rendház maradványai

Templom és kolostor, rendház
Kapitulská 936.
Rövid leírás:
Ipolyság premontrei apátságáról az első írásos adat 1237-ből származik, az alapítója Hontpázmány nemzetségbeli Márton volt. Tulajdonképpen ezzel kezdődik a mai Ság település története is. A sági premontrei apátság a közeli bényivel és bozókival együtt évszázadokon át meghatározta a térség fejlődését.
A források szerint 1242-ben elpusztították a tatárok. Az újjáépítés során másik templomot emeltek: ez tulajdonképpen a ma álló plébániatemplom őse. A 16. században várrá erődítették, Drégely 1552-es eleste után azonban harc nélkül átadták a töröknek. A majd másfél évszázados pusztulás után a jezsuiták kapták meg a birtokokkal együtt a területet, a további átépítéseket már ők végezték a 18. században.
A középkori kolostorépület helyén a barokk korban kialakított magtár áll. Ez tulajdonképpen az egykori kerengő emlékét őrzi, amely egy udvart vett körbe: ezt az átalakítás során befedték, így nyerte el mai tömegét az épület.
Részben a premontrei, részben a jezsuita korszakhoz tartozik az egyszintes épületsor, amely az Ipoly felől keríti a területet. Bár a teljes kialakítása újkori, a keleti részén a falában a szondázó falkutatás során középkori részleteket is találtak.
A kolostor területének régészeti kutatása 1996-ban vette kezdetét. 2021 nyarán nagy léptékű feltárás folyt a területen, ennek eredményei még jórészt kiértékelésre várnak.