Megújulásunk támogatója:  

Premontrei, majd jezsuita rendház maradványaiOrszág:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 4,160'
Hosszúság (lon):
E 18° 57,080'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom és kolostor, rendház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kapitulská 936.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Ipolyság premontrei apátságáról az első írásos adat 1237-ből származik, az alapítója Hontpázmány nemzetségbeli Márton volt. Tulajdonképpen ezzel kezdődik a mai Ság település története is. A sági premontrei apátság a közeli bényivel és bozókival együtt évszázadokon át meghatározta a térség fejlődését.
A források szerint 1242-ben elpusztították a tatárok. Az újjáépítés során másik templomot emeltek: ez tulajdonképpen a ma álló plébániatemplom őse. A 16. században várrá erődítették, Drégely 1552-es eleste után azonban harc nélkül átadták a töröknek. A majd másfél évszázados pusztulás után a jezsuiták kapták meg a birtokokkal együtt a területet, a további átépítéseket már ők végezték a 18. században.
A középkori kolostorépület helyén a barokk korban kialakított magtár áll. Ez tulajdonképpen az egykori kerengő emlékét őrzi, amely egy udvart vett körbe: ezt az átalakítás során befedték, így nyerte el mai tömegét az épület.
Részben a premontrei, részben a jezsuita korszakhoz tartozik az egyszintes épületsor, amely az Ipoly felől keríti a területet. Bár a teljes kialakítása újkori, a keleti részén a falában a szondázó falkutatás során középkori részleteket is találtak.
A kolostor területének régészeti kutatása 1996-ban vette kezdetét. 2021 nyarán nagy léptékű feltárás folyt a területen, ennek eredményei még jórészt kiértékelésre várnak.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2021-08-29 17:26:17
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.