Megújulásunk támogatója:  

Stahlhausen-palota


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,418'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,372'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Lakóépület és üzlet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fő utca (ma: Hlavná) 80. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb szabad királyi városának számító Kassa fő utcája, tulajdonképpen inkább fő tere az észak-déli irányú Fő utca. Ennek a „szilvamag” alakú térnek a közepén áll a székesegyház. A város legfontosabb középületei, több temploma ill. leggazdagabb polgárainak és a városban lakó nemeseinek házai szintén a téren álltak, közülük szinte mindegyik őriz középkori épületrészleteket.

A Fő utca nyugati térfalában, zárt sorú beépítésben, utcafronton álló, két emeletes, nyereg tetős, cseréppel fedett ház a 17. század második felében épült fel, kései reneszánsz stílusban. Az öttengelyes, szimmetrikus szerkesztésű főhomlokzat közepén, a földszinten félkörös záródású, kőkeretes kapu nyílik a ház belseje, illetve az udvar felé képezve átjárást. Első emeleti ablakai fölött egyenes szemöldökpárkányok ugranak ki.

Az épület a 18. század közepéig kassai polgárcsaládok kezén volt, ekkortól viszont nemesi tulajdonosai következtek: báró Andreas szerezte meg. A 19. században Stahlhausen báró szerezte meg, aki átalakíttatta a ház homlokzatát. A 20. században szintén jelentős átalakításokon ment keresztül. Míg emeleti részein lakásokat találunk, földszintjét az itt elhelyezett üzletek kereskedelmi igényeinek megfelelően építették át.

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-03-09 16:11:28
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.