Megújulásunk támogatója:  

Nagy Kaszinó


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,404'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,378'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fő utca (ma: Hlavná) 76. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb szabad királyi városának számító Kassa fő utcája, tulajdonképpen inkább fő tere az észak-déli irányú Fő utca. Ennek a „szilvamag” alakú térnek a közepén áll a székesegyház. A város legfontosabb középületei, több temploma ill. leggazdagabb polgárainak és a városban lakó nemeseinek házai szintén a téren álltak, közülük szinte mindegyik őriz középkori épületrészleteket.

A fő utca nyugati térfalában, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, két emeletes, fémlemez fedésű ház 1903-ban épült fel, szecessziós stílusban, Répaszky Gyula építész terveinek megfelelően. Az igen látványos, öttengelyes, plasztikus vakolatdíszektől roskadozó főhomlokzatra jellemzőek az óriási üvegfelületű ablakok, amelyek a mögöttük lévő nagy közösségi terek nappali megvilágítását szolgálják.

E ház helyén egykor két, a középkorban épült polgárház állott, melynek egyikét hajdan Bocskai István is tulajdonolta. Ugyanitt 1630-tól Arany Csillag néven ismert városi vendéglő állt, amelyben II. József is megszállt hajdan. 1876-ban e házban nyílt meg a kassai múzeum első gyűjteményes kiállítása.

A házban ma az Állami Színház Kis-szinpada kapott helyet. Földszinti portálját is ennek megfelelően alakították át.

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-03-07 19:59:24
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.