Megújulásunk támogatója:  

Református templom


A képek forrása: lorenzlubos / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 25,477'
Hosszúság (lon):
E 20° 19,407'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Šafárikova utca északi oldalán.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Tornalja a Sajó völgy középső folyásának központi települése. Ma városi rangot visel. Nevét az ún. Zoltán-kertben lévő sziklán állt hajdani toronyról kapta (1291: Tornalia alio nomine Kewy). A nevét innen vevő Tornallyay család évszázadokon át birtokolta, életük és tevékenységük összeforrt a közösséggel. Trianont követően az építészmérnöki végzettségű Tornallyay Zoltán, az erdélyi Kós Károlyhoz hasonlóan (akivel Budapesten együtt is dolgozott) hazatért, s gyülekezetének, a gömöri egyházmegyének és a Szlovenszkói Tiszáninneni Egyházkerületnek is gondnoka volt. Az ő irányításával restaurálták a gótikus templomot. Itt volt (és van) elhelyezve a Gömöri Református Egyházmegye könyvtára. Egykori lelkipásztora, P. Tatai Sámuel gályarabságot viselt.

Az ősi gömöri település, és ennek toronyvára, egyes vélemények szerint már a 10-11. század fordulóján fennállott. Írott források először csak a 13. században említik. Ekkor már létezett az a torony (=vár), melynek tövében a falu kialakult, és amelyről nevét (torony alja) is vette.

A település ősi plébániatemploma a vártól, ill. a helyén álló kúriától keletre, annak közelében épült föl a 15. században, gótikus stílusban. A keletelt tengelyű, egyhajós, nyereg tetős, ma cseréppel fedett templom téglalap alaprajzú hajójához keleten élszedett, csúcsíves diadalívvel csatlakozik a hajónál keskenyebb és alacsonyabb gerincmagasságú, a nyolcszög három oldalával záródó szentély, falában középkori szentségtartó házzal. Az északon sekrestyével kiegészülő szentélyt és a hajót kívülről gótikus támpillérek erősítik. A hajó nyugati homlokzata előtt vaskos, középkori eredetű torony emelkedik, melynek legfelső emelete és gúlasisakja klasszicista stílusjegyeket mutat.

A reformáció századában a protestánssá vált gyülekezet tovább használta ősi templomát, melynek belső berendezése az évszázadok alatt az új hit liturgiai igényeinek megfelelően alakult át. A ma barokk, festett, kazettás deszkamennyezettel fedett templomtérben központi helyen áll az úrasztala, a lelkészi stallum és a diadalív északi oldalához épített, díszes barokk szószék. Az egykori szentélybe egy erős oszlopon álló, kosáríves karzat épült, melyen ma egy történeti korú orgona áll.

A templomot szabálytalan ovális alaprajzú, újkori, tört kőből épült, vakolatlan fal veszi körül, délkeleti oldalán timpanonos, díszes kapuval. A templomkertben a középkorban temető helyezkedett el - a ma a templomtól északkeletre lévő köztemető elődje.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-06-18 09:54:13
 
 

Állapotjelentések

2014.06.19 17:07 ngabi állapot: 4 - koordináta: N 48° 25,467' E 20° 19,467' - egyéb

A bejáratnál a kapu mellett és a templom oldaláról a festék lepergett a falról.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Városháza (0.369 km)
Hámos-kúria (0.990 km)
Hevessy-kastély (1.751 km)
Moesz-kúria (2.058 km)
Dapsy-kúria (2.342 km)