Megújulásunk támogatója:  

Mátyás király kapás szobra


A kép forrása: matyiász / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 26,937'
Hosszúság (lon):
E 20° 18,931'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Hlavna (Fő) utca 58.:A falu központjában, a főutcán lévő evangélikus templom kerítőfalának DNY-i bejárata előtt áll, kint a parkban.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az alacsony, gúla alakú podeszten álló, egész alakos bronz szobrot, Holló Barnabás (1865-1917) szobrászművész alkotását, 1914-ben (? – a talapzatának felirata szerint 1912-ben) állították fel. A közadakozásból emelt alkotás a maga nemében páratlan, hiszen a jól ismert arcú uralkodót nem királyi díszben ábrázolja, hanem jobbjában kapát tartva. Ezzel nyilvánvalóan arra a mondára utal, mely szerint az egyszerű parasztok fáradságos munkáját nem tisztelő, dölyfös főurakat Mátyás király egy teljes napon keresztül kapáltatta a hegyoldalban, csak amazok ételét: kenyeret és vöröshagymát adva nekik. A monda szerint erre az esetre épp itt, Gömörben került volna sor.

Talán épp ez a kapa volt a szobor megmentője, hiszen Trianon után a határon kívül rekedt, magyar uralkodókat, politikusokat, stb. ábrázoló szobrok szinte kivétel nélkül áldozatául estek az utódállamok magyarellenes dühének. Ezzel szemben a „kapás” Mátyás király a helyén maradhatott mind az 1918. utáni első, mind pedig az 1945. utáni második Csehszlovákia idejében is.

A szobor talpazatán olvasható szöveg: „Mátyás király az igazságos. Mátyás király a tréfát fölötte kedvelé. Mátyás király feláll, s int a szőlőhegy felé: Im dolgozott a munkás, míg vigadánk, Urak! Ne váltanók fel őket, hogy ők vigadjanak?”
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-09-20 15:48:49
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Új temető (0.613 km)
Hevessy-kastély (1.637 km)
Városháza (3.107 km)
Dapsy-kúria (3.269 km)