Moesz-kúria

Kúria, udvarház
A város déli szélén, az ulica A. Pénteka északi oldalán, nem messze a Sajó hídjától.
Egyéb adat:
Az épület a ma közigazgatásilag Tornaljába olvadt, azzal teljesen összenőtt, egykor önálló Sajókirályi (szlovák nevén: Králik) község hajdani területén áll.
Rövid leírás:
Sajókirályi község valószínűleg egyike Gömör megye legrégebbi településeinek. Neve arra utal, hogy lakói királyi szolganépek voltak. Az országos útvonal mellett, a Sajó forgalmas révhelyén felépült településnek helyzete békeidőben gazdagodást, de háborús korszakban, pl. a 16-17. században sok szenvedést is hozott. Területén számos nemesi kúria épült fel, de ezek közül ma már csak egyetlen áll fent. Ezt egykor a Szathmáry-Király család építtette az 1800-as évek első felében, klasszicista stílusban. Az \"U\" alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős, ma cseréppel fedett épület udvari homlokzata közepén ritkán látható, íves rizalit domborodik előre, melyet szintén domború, háromszög alakú timpanon koronáz meg.

A házat a 19. században nemességet szerzett, rozsnyói Moesz kereskedő családról, egykori birtokosáról nevezik ma Moesz-kúriának.

Az 1945. után államosított épületet az 1970-es években számos szakszerűtlenséggel, így műemléki értékvesztéssel is járó módon felújították és éttermet hoztak létre benne. Az 1990-et követő magánosítás után rövid ideig szintén éterem volt, azóta üresen áll és pusztul.

Az épület körül egykor igen szép, mára sajnos erősen lepusztult, de mégis csak létező, a kúriához hasonlóan műemléki védettségű angolpark létezett, benne sétányokkal és dísztóval.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben című írása nyomán készült el.)

A cikk szerint nem túl jók az épület esélyei: