Megújulásunk támogatója:  

Pálos templom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 8,308'
Hosszúság (lon):
E 20° 25,966'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Fő térről a Thököly-vár felé vezető utca, a Hradné námestie (=Vár tér) keleti oldalán.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Késmárk Árpád-kori alapítását követően évszázadokon át a szepességi szászok egyik legfontosabb szabad királyi városa, kulturális, kereskedelmi és ipari központja volt. Kulturális szerepe, hatása a reformációt követően is jelentős volt, hiszen a magyarországi evangélikusság kiemelkedő iskolájának, tudományos műhelyének adott helyet.

Fénykorában számos gazdag iparos és kereskedő polgár lakta a várost, akik rangjuknak és vagyoni helyzetüknek megfelelő, többnyire egy emeletes, vagy földszintes, reprezentatív kőházakat emeltek utcáin, terein.

A reformációt hamar befogadó város szász lakossága a 16. század közepére döntő többségében evangélikussá vált, így - evangélikusként - tovább használhatták a Szent Kereszt plébániatemplomot.

Az evangélikus város sokszor vitába keveredett a várat 1579-ben megszerző, kezdetben katolikus vallású báró Thököly családdal. Épp az irántuk való lojalitás jelének szánt gesztusként tették lehetővé, hogy a Thököly-vár közelében, három korábbi városi ház egyesített telkén katolikus templom épülhessen fel.

Az írott forrásban először 1654-ben említett templom 1741-ben egy tűzvész során leégett. Ezt követően - immár a pálos rend irányításával - hat év alatt sikerült újjáépíteni a templomot. Ekkor kapta a ma is meghatározó, barokk képét.

A zárt beépítésű utcafronton álló, elől oromzatos, egyenesen záródó szentélyrészén kontyolt nyeregtetős, ma cseréppel fedett, egyhajós templom. Barokkos, ívelt attikával koronázott utcai homlokzatát négy hatalmas pilaszter tagolja, míg a homlokzat két szélét 1-1 kisebb, hasonló pilaszter zárja le. A homlokzat tengelyében elhelyezett, szokatlanul kis méretű, kőkeretes bejárati ajtaja fölött két sorban ablakok ill. szoborfülkék láthatóak.

A templom belső berendezése, a szószék és a mellékoltárok szintén barokk stílusúak. Az eredeti barokk főoltár sajnos nem maradt ránk, ahogy elpusztultak azok a szobrok is, melyek egykor az utcai főhomlokzat szoborfülkéit díszítették.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-12-28 17:54:14
 
 

Állapotjelentések

2019.08.22 13:46 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 49° 8,306' E 20° 25,970' - egyéb

Kívül-belül jó állapotú épület

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Thököly-vár (0.116 km)
Haltz-ház (0.128 km)
Régi piactér (0.209 km)
Városháza (0.380 km)
Redout (0.386 km)