M. V. Maximianus felirata

A kép forrása: wikipedia.org
Világi plasztika, szobor
M. R. Stefánik utca, Tátra Hotel
Egyéb adat:
A várhegy sziklájának falába vésett feirat a hegy lábához épült Tátra Hotel első emeleti erkélyéről tekinthető meg.
Rövid leírás:
122-szer 80 centiméteres véset a trencséni várhegy északi oldalának sziklafalában. A (kiegészített) latin nyelvű felirata fordításban a következő:

A császárok győzelme emlékének ajánlotta a Laugaricio közelében állomásozó katonai egység, úgymint a II. légió 855 katonája. Készíttette a II. segédlégió (legio II. adiutrix) vezére (legatus legionis).

A szöveget a markomann háborúk idején Kr. u. 179-180-ban a Vág völgyében egészen a mai Trencsén területéig nyomuló római hadtest parancsnoka, Marcus Valerius Maximianus vésette fel a sziklába, aki katonáival (mint azt a szöveg is említi) Laugaricio germán településnél állomásozott és 179-180 között itt vészelte át a telet. A különleges osztag ezzel a római jelenlét legészakibb nyomát hagyta maga után a mai Szlovákia területén. A szövegben szereplő császárok Marcus Aurelius és fia, a társcsászár, Commodus voltak.

A markomann háború 180-ban a rómaiak elsöprő győzelmével ért véget. A birodalom azonban nem tudta kihasználni ezt, mert Marcus Aurelius még ebben az évben, a hadjárat végén elhunyt pestisben.

Irodalom: Musilová - Turčan: Római emlékek a Közép-Duna vidéken Vindobonától Aquincumig

Trencsén vára (0.093 km)