Megújulásunk támogatója:  

Jézus Szent Neve római katolikus plébániatemplom


Ország:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 6,807'
Hosszúság (lon):
E 22° 56,696'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A helység nevét valószínűleg a Hont–Pázmány nemzetséghez tartozó Fancsika (Fonchka) ispántól nyerte, aki 1303-ban átengedte Márton nevű testvérének a rámaradt birtokot. Márton leszármazottai voltak a fancsikai birtokos nemesek.

A község 1271-ben már létezett. A régi plébánia, melyet a 14. században alapítottak, a hitújítás következtében a reformátusoké lett, majd az ellenreformáció idején elvették tőlük. Később a templom elpusztult.

1756-ban történt újraalapítása Komáromy János egri őrkanonok áldozatos munkájának köszönhető, aki gondoskodott a plébános javadalmazásáról is. Nagyszőlős egy időben Fancsika fiókközsége volt!

A ma is álló, egyhajós, észak-déli tengelyű, nyeregtetős, déli homlokzatába húzott harangtoronnyal büszkélkedő, 120 ülőhellyel és két haranggal rendelkező templomon utoljára 1992-ben végeztek jelentősebb belső felújítást. 1996-ban villámcsapás okozott kisebb kárt az épületben, de még abban az évben kijavították. Harmóniuma 1870-ből való. Az anyakönyvezés kezdete: 1756. A liturgia nyelve: magyar.

A leírás forrása: Kárpátalja. Római katolikus templomok. Szerk.: Pápai Zsuzsanna, Munkács, 2003. Kép forrása: karpataljalap.net
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-04-24 12:01:30
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.