Megújulásunk támogatója:  

Erődítésrendszer


Hollókő (Forrás: varak.hu)

Sáncvár (Forrás: varak.hu)

Sáncvár (Forrás: varak.hu)

Sáncvár (Forrás: varak.hu)

Hollókő (Forrás: varak.hu)

Toboyvár (Forrás: varak.hu)

Toboyvár (Forrás: varak.hu)
Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 12,590'
Hosszúság (lon):
E 16° 24,300'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Burg
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Magyar Királyság nyugati határszélén álló településen a határ védelmében fontos szerepet játszó, korai, összetett erődítések, Árpád-kori vár(ak) nyomait találhatjuk meg.

A Pinka folyótól szegélyezett félszigeten már Szent István korában vár állott. A ránk maradt sáncok a 12 – 13.századból származnak. A védelmi gyűrű átmérője közel 600 méter. A Pinka túlsó partját egy elővár védte, amelyet Toboy-várnak (Mons Toboy), vagy Tolvayvarhegy-nek hívtak. A tolvaj szó itt csempészt jelenthet. Ezt a hídfőt a fő erődítménnyel, az Óvárral felvonóhíd kötötte össze.
Efölött volt a sáncokkal és árkokkal körülvett Árpád-kori vár, amelyet északról egy másik elővár védett. Az Árpád-korban a magyar gyepűrendszer fontos erődítménye volt, amelynek elhelyezése és felépítése kitűnő stratégiai érzékre utal. Az Óvár területén ma is kimutatható egy kerek torony -valószínűleg a későbbi ún. hollókő vár-, a templom közelében pedig egy négyszögletes torony alapja. Szakemberek véleménye szerint Európa egyik legnagyobb földvára állt itt, a Pinka-kanyarban.

1244-ben IV. Béla a Csém nemzetségnek ajándékozta a falut a német betörés idején tanúsított bátor helytállásukért és a vár megerősítéséért. Mivel az oklevél Owar néven említi a birtokot, (vagyis egy ehhez képest fiatalabb, újabb vár is létezhetett már!) nyilvánvaló, hogy már korábban is megerősített hely volt.

A szájhagyomány szerint Mátyás király vadászkastélyt rendezett be ezen a helyen. A Batthyány család 1544-ben szerezte meg a birtokot. A vár feltehetően Kőszeg török ostroma idején, 1532-ben pusztult el végleg. A török idők kezdetén a lakosság ellenséges támadás esetén ide menekült, később azonban a környék lakói szinte maradéktalanul elhordták a vár köveit és beépítették házaikba. A vár maradványai ma 3 nagyobb csoportban találhatóak, Sáncvár, Toboyvár és Hollókő.

A leírás forrása: varak.hu
Adatlapot készítette:
örs
Adatfelvétel ideje:
2013-08-27 14:01:02
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.