Megújulásunk támogatója:  

Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templom


wikipedia.org
Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 11,642'
Hosszúság (lon):
E 16° 22,434'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kirchengasse 12
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Pöszöny település első említése 1221-ből való. A falu nevét általában Poth Sitz néven használják, így valószínűleg egész korán német ajkúak lakták már a Magyar Királyság nyugati peremén lévő települést. A 16. században kétszer is törökdúlás áldozata lett. 1540-től Batthyány-birtok. Az elnéptelenedett falut ekkor főként németekkel telepítették újra. 1807-ben már állt egy kápolna a faluban, de a mai templomot csak később építették fel. A településen 1836-tól működött iskola.

A Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus plébániatemplomot 1852-ben építtette a szombathelyi Brenner János. Késő klasszicista stílusú, egy hajós, északnyugat-délkeleti tengelyű építmény. Sokszög záródású szentélye délkelet felé néz. Az északnyugati homlokzatba húzva álló tornyát hagymasisak koronázza. Ezen homlokzat tengelyében található a főkapu. Fölötte, a timpanon alatt római számokkal az építés idejét jelző, 1852-es évszám látható.

A templombelsőben az apszis már félkörívesen záródik. Ennek falára festett, a 19. század 3. negyedéből származó freskón a keresztrefeszítés jelenetét ábrázolták, a háttérben Jeruzsálemmel. A főoltár késő barokk, szentségtartós építmény, szintén 1852-ből.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2018-10-17 17:54:53
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.