Szent Jakab római katolikus templom

Kirchenweg 21
Rövid leírás:
Csejke első írásos említése 1157-ből való, vagyis korai forrásunk van már arról, hogy a település a magyar királyság korai századaiban is lakott volt. Később a pinkaóvári uradalom része. Lakói főként vaskohászattal foglalkoztak. A régiót érintő nagy hadjáratai során a török 1529-ben és 1532-ben is elpusztította a települést.

A mai plébániatemplomot Jakob Wurch rohonci mester tervei szerint 1750-51 között építették, barokk stílusban. Keletelt, egy hajós, lecsapott sarkú négyszög záródású szentéllyel. A hajó nyugati falából csupán enyhén előreugró tornyát gúlasisak koronázza. A toronyaljban találjuk a félköríves záradékú főbejáratot. A hajó ablakai szintén félköríves, barokk ablakok, üvegezésüket a 20. században cserélték a mai, színes, alakos üvegablakokra. A hajó nyugati végében, a torony alatt található a kétemeletes karzat. A szentélyben stukkós boltozat található. 1936-ban a templom bővítésen esett át. Ekkor készült az árkádos északi kereszthajó, melynek gerendás födémé van.

A barokk főoltár 1750-ben készült, de felépítményét 1936-ban leegyszerűsítették. Az oltárképen a templom védőszentje, Szent Jakab látható - J. B. Rannacher alkotása. Efölött egy kartusban a Batthyány család címere a restaurálási dátummal. Oldalt Xavéri Szent Ferenc és Szent Donát csonka szobrai állnak.