Megújulásunk támogatója:  

Szent Jakab római katolikus templom

Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 10,831'
Hosszúság (lon):
E 16° 25,628'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kirchenweg 21
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Csejke első írásos említése 1157-ből való, vagyis korai forrásunk van már arról, hogy a település a magyar királyság korai századaiban is lakott volt. Később a pinkaóvári uradalom része. Lakói főként vaskohászattal foglalkoztak. A régiót érintő nagy hadjáratai során a török 1529-ben és 1532-ben is elpusztította a települést.

A mai plébániatemplomot Jakob Wurch rohonci mester tervei szerint 1750-51 között építették, barokk stílusban. Keletelt, egy hajós, lecsapott sarkú négyszög záródású szentéllyel. A hajó nyugati falából csupán enyhén előreugró tornyát gúlasisak koronázza. A toronyaljban találjuk a félköríves záradékú főbejáratot. A hajó ablakai szintén félköríves, barokk ablakok, üvegezésüket a 20. században cserélték a mai, színes, alakos üvegablakokra. A hajó nyugati végében, a torony alatt található a kétemeletes karzat. A szentélyben stukkós boltozat található. 1936-ban a templom bővítésen esett át. Ekkor készült az árkádos északi kereszthajó, melynek gerendás födémé van.

A barokk főoltár 1750-ben készült, de felépítményét 1936-ban leegyszerűsítették. Az oltárképen a templom védőszentje, Szent Jakab látható - J. B. Rannacher alkotása. Efölött egy kartusban a Batthyány család címere a restaurálási dátummal. Oldalt Xavéri Szent Ferenc és Szent Donát csonka szobrai állnak.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2016-07-26 13:39:32
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.