Megújulásunk támogatója:  

HalomsírokOrszág:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 13,563'
Hosszúság (lon):
E 16° 25,840'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Régészeti emlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 4
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Csémtől és Pinkaóvártól keletre fekvő erdőségben
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Csém területe a határában felfedezett, a korai vaskori Hallstatt-kultúra népe által létrehozott halomsírok miatt a térség legrégebb óta lakott településének számít. Csém jelenlegi helyén pedig 1244-ben már biztosan állt egy falu, amit ekkor villa Chem néven említenek.
1532-ben a török pusztítás során a falu elnéptelenedett. Az új birtokosok, a Batthyányak horvátokkal népesítik be ismét.

A Csém határában található erdőségben 170 Hallstatt-kori és késő római kori halomsír található három csoportban. A kora vaskori (ie. 750-450 közötti) Hallstatt- kultúra Európa-szerte jellemző szokása volt az, hogy tehetősebb halottjait, törzsfőit több méter magas földhalmok alá temette el. A temetkezési halmok belsejében kőből vagy fából épített kamrák voltak, ebben feküdt a halott és a hozzá tartozó mellékletek: személyes használati tárgyak, ékszerek, étel-ital mellékletek, az elhunyt kedvéért leölt hátasállat felszerszámozva. Ez a szokás ezen a vidéken továbbélt a római hódítás után is, a bennszülöttek előkelőségei még egy ideig e módon temetkeztek.
A csémi halomsírok közül néhányat az 1878-as majd az 1930-as ásatások során feltártak.

A látványos és turistaúton könnyen megközelíthető, csémi halmok még ma is 16-40 (!) méter magasak voltak. Az idők múlásával a halmokat belepte a növényzet, magasságukból az erózió során veszíthettek, így némelyik megtalálása az erdőben a gyakorlatlan szem számára kisebb nehézségbe ütközhet, de segít benne az ide vezető tanösvény. A legjobban megmaradt halmok ugyanakkor ma is monumentális hatásúak.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2016-07-26 12:53:15
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.