Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus, volt bencés apátsági templom

azonosító:
8941
törzsszám:
7755
szélesség (lat):
N 47° 8,349'
hosszúság (lon):
E 16° 34,934'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. szerzetesrendi templom
megye:
Vas
helység:
helyrajzi szám:
777
település KSH kódja:
13958
földhivatal:
Szombathely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. (Szt. György), volt bencés apátsági templom, román stílusú, 1256. Felújítva barokk stílusban 1660 körül. Építtetője: Folnay Ferenc apát. Restaurálta 1896-1904 között Schulek Frigyes és Gyalus László. Belsejében freskók, 13. sz. közepe, Madonna-s

Állapotjelentések

2018.07.25 07:21 fehér állapot: 5 - pont: 10

Jóval a látogatási idő előtt érkeztem azzal az elhatározással, hogy kívülről készítek képeket, majd szétnézek Jákon, és később a belső felvételekért visszajövök. Szerencsém volt, egy asszony gondozta a kertet (valószínűleg a templom gondnoka), aki beengedett szívesen.
Kiváló állapotban van a templom kívül-belül, és a faluból fölvezető út, valamint a templom kertje is gondozott.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Apáti ház (0.087 km)
Lakóház (0.117 km)
Lakóház (0.252 km)
Kúria (0.424 km)
Reissig-kastély (4.621 km)
Sényi kripta (5.573 km)Kapcsolódó cikkek a Magazinban

Húsvétkor már a templomban tartják az ünnepi liturgiát, ezt követően pedig a látogatók is megnézhetik majd a jáki Szent György-templom helyreállított belső terét.
Folyik a jáki volt bencés apátsági Szent György-templom belső falfelületeinek tisztítása. Valószínű, hogy újabb falkép-részletek is előkerülnek a munka során.
Egy feltehetően 11-12. században épült, egyhajós templom maradványait azonosították a jáki Szent György-templom főhajójában. A kutatás újraírta az emblematikus műemlék történetének első fejezeteit.
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a templom déli toronyaljában egy olyan, 13. századra datálható téglasírt sikerült föltárni, amelyről megkockáztatható a feltételezés, hogy Jáki Nagy Márton csontjait rejtette.
Az elsősorban díszes nyugati kapujáról közismert Szent György templomban és környezetében az az építészettörténeti, restaurátori és régészeti kutatás célja, hogy kellő ismeretet adjon a műemléki helyreállításhoz és az emlékek bemutatásához.


Kapcsolódó Légből kapott képek

Az egykori jaki bencés apátság fennmaradt bazilikája a középkori, román stílusú építészet egyik jelentős műemléke Magyarországon. A bazilika főhomlokzatával szemben egy szintén középkori eredetű épület, a Szent Jakab-kápolna áll.
Folyik a Szent György-templom és környezetének kutatása, felújítása. Látogatható folyamatosan, a tervek szerint 2022-ben lesznek készen a munkálatokkal.