Táncos Nagyvendéglő

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
étterem
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület, átalakított utcai homlokzatának jobb szélső tengelyében nyíló kapuval. Földszintjén boltozatos helyiségek, emelete síkmennyezetes. Emeletén stukkópárkánnyal díszített, újabb galériával megosztott egykori színház- és bálterem. Az 1810 körül épült nagyvendéglőt Szekszárd nagyközség 1889-ben vásárolta meg az alapítványi uradalomtól. Emeletét a Szegzárd szálló (trsz.: 10141) építésekor, 1893-ban összenyitották annak emeletével (építészek: Lechner Ödön és Pártos Gyula), ezt követően itt működött Szekszárd első színháza. Felújítva, átalakítva: 1987-1989. Az udvaron újabb épületek.
:
Az egyemeletes épület főhomlokzatával a Széchenyi utca vonalába simul.
A ház 7 tengelyes, az emeleti részen egyenes záródású ablakokkal. Földszinti ablakait részben újakra cserélték (4), részben új üzletek ajtóivá (?) alakították.
A földszint jobb szélén nyílik a széles, szegmentíves záródású kapunyílás, mely a kocsibehajtó funkciónak is eleget tett egykor.
A főhomlokzatot széles, több lapos sávból összetevődő osztópárkány és ugyanilyen zárópárkány tagolja. A koronázópárkány sima, frízszerű sávként hat.
Az udvari homlokzat egyszerű, melyet baloldalt a szegmentíves záródású kapunyílás ural. A mai hosszú, egyenes záródású, egymáshoz kapcsolt ablakok nyilvánvalóan egy későbbi átalakítás produktumai. A földszinten még több kisebb üzlethelyiség kapott helyet.
Az udvart modern pavilon ékteleníti el, megtörve a homlokzat, a látvány egységét.

változatlan állapot