Tiszttartói ház

Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős, tetőtérbeépítéses, részben alápincézett épület. Átalakított homlokzatain 19. század végi és 20. századi nyílászárók. Kéttraktusos, középfolyosós belső. Földszintjén fiókos dongaboltozatos helyiségek, megosztott terű, egykori nagyteremmel. Az emeleten síkmennyezetes helyiségek. Egykor a Szekszárdi Közalapítványi Uradalom tiszttartói háza. Kutatás: 1988. Felújítás: 1988-1991.
:
Az egyemeletes épület utcai homlokzata kilenctengelyes, téglány alakú ablakai keretelés nélküliek.
A főhomlokzat végein 1-1 sima lizéna helyezkedik el.
A homlokzatkutatás során került elő további 4, az épület középrészét kiemelő lizéna. Az erős kiülésű főpárkány leegyszerűsített, a magastető tetőtérbeépítéses.
A földszinti ablakok apácaráccsal védettek voltak, ezek a rácsok hiányoznak. Teljesen egyszerű, csupán a nyílások által tagolt az udvari homlokzat.
Az épület alápincézett, melyet ma nem használnak.
Az egy periódusban épült épület alaprajza, boltozási rendszere barokk karakterű, de főhomlokzati tagolása és lépcsőházi megoldása már a klasszicizmus sajátosságait mutatja.
Az épületben ma 4 üzlet foglalja el a főfront földszintjét, 4 különálló üzleti bejárattal.

változatlan állapot