Megújulásunk támogatója:  

Városháza

azonosító:
8745
törzsszám:
4067
szélesség (lat):
N 46° 20,957'
hosszúság (lon):
E 18° 41,918'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
közigazgatási épület
eredeti típus:
városháza
megye:
Tolna
helység:
helyrajzi szám:
1741
település KSH kódja:
22761
földhivatal:
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Béla tér és a Munkácsy Mihály u. sarkán, csatlakozó beépítésben álló, közelítően U alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület. A térre néző homlokzat középrizalitjának földszintjén pilléres kocsiáthajtó, a törtvonalú oromzatban a város címere, a szélső tengelyek fölött kupolatetős tornyocskák. Egyszerű, átalakított udvari homlokzatok, a főszárny udvari homlokzatát timpanon koronázza. Pilléres, csehsüveg boltozatos előcsarnok, a földszinti helyiségekben fiókos dongaboltozat és síkmennyezet, az emeleti helyiségekben síkmennyezet, a díszteremben stukkódíszes tükörboltozat. Az emeletes városháza 1842-1846-ban épült L alaprajzon, klasszicista stílusban (tervezte: Tormay Károly megyei főorvos és Huber Henrik). 1908-ban bővítették, átalakították, ekkor nyerték a homlokzatok szecessziós kialakításukat (építész: Diczenty László). A D-i udvari szárny az 1970-es években épült. Felújítva, a belső átalakítva: 1985 és 1992.
:
Az egyemeletes, reprezentatív középület északra eső főhomlokzata a Béla térre néz. Eredetileg L alaprajzú volt, amelyet az udvar felé kiépült keleti és nyugati épületrészek U alakúvá módosítottak.
A 4 + 3 + 4 tengelyes főhomlokzatot a szecessziós stílus jellegzetességeit mutató középrész uralja. Földszintjét 4 kváderezett felületű, lefelé enyhén szélesedő pillér támasztja. Beljebb ezeket díszes oszlopok váltják fel.
Az emeleti rész egyenes záródású ablakait íves szemöldök- és rozettás, rátétszerű mellvéddíszítés kíséri. A hullámos szegélyű, 3 részre tagolódó attika közepén a város címere látható, az orommezőt kis obeliszkek osztják fel. A főrizalit oromrészének két szélén 1-1 kupolaszerű sisak emelkedik.
A szélső rizalitok sarkain szintén megtalálható 1-1 kis, szecessziós attika. Az oldalszárnyak földszinti része ritkábban, emelete sűrűbben sávozott. A jobb szélső rizalit udvari homlokzatát későklasszicista falpillérek tagolják, felette timpanonnal. Ehhez egy földszintes épületet toldottak.
A keleti szárny udvari homlokzata sima, szalagszerű párkányok és lent historizáló ablakrácsok díszítik.
Oldalhomlokzatának bejáratát megszüntették s egy toldalékot építettek hozzá. A kétemeletes nyugati szárny csúnya, jellegtelen.

Állapotjelentések

2018.06.25 12:05 piroska állapot: 5 - pont: 18

Jó állapotú épület.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.039 km)
I. Béla király (0.058 km)
Lakóépület (0.074 km)