Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus plébániaház

azonosító:
8746
törzsszám:
4068
szélesség (lat):
N 46° 20,934'
hosszúság (lon):
E 18° 41,935'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
plébánia
eredeti típus:
r.k. plébánia
megye:
Tolna
helység:
helyrajzi szám:
1785
település KSH kódja:
22761
földhivatal:
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, U alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület, az átalakított utcai homlokzat balról második tengelyében nyíló, kőkeretes, kosáríves záródású kapuval. Mindkét szint egytraktusos, oldalfolyosós. A földszinti folyosó dongaboltozattal, a kapualj és a helyiségek fiókos dongaboltozattal fedettek, az emelet síkfödémes. Részben 18. századi nyílászárók. Építtette: Rodt Ferenc Konrád bíboros, szekszárdi apát. Az 1794-es tűzvész után helyreállították. Az 1826-os tűzvészben megsérült, 1827-ben helyreállították. Az eredetileg L alaprajzú épületet újabb toldalékszárnyakkal bővítették, udvari árkádívei egy részét befalazták, belsejét részben átalakították. Udvarában újabb, földszintes melléképület. Felújítva: 1986.
:
Az egyemeletes, L-alaprajzú épülettömb főfrontja az utca vonalába simul.
Főhomlokzatának faltagolása az emeleti részen elég zavaros képet mutat, amelyet a síkot tükrökre szabdaló falsávok világos színe még inkább hangsúlyoz. A földszint részarányos osztású, melynek domináns eleme a baloldalon nyíló kosáríves, konzolkővel és kerékvetőkkel ellátott kőkeretű kapubejárat. Az ablakokat keskeny vakolatkeret övezi.
Az épületet nyeregtető fedi.
A kiülő lábazat anyaga műkő. A kapualjzat igen szép, fiókos dongaboltozat fedi. Jobbra az udvari szárnyépület átalakított homlokzatát látjuk az emeleti rész nagyméretű, új ablakaival. A főszárny udvari homlokzata jobban őrzi az eredeti tagolást az emeleti rész kis ablakai révén, ahol nagyobb hangsúlyt kapnak a földszinti rész kosáríves (azóta beüvegezett) nyílásai. Balra és az udvar végében modern, klinkertéglával borított falú épületek emelkednek, és határozzák meg - esztétikailag nem túl szerencsésen - az udvar összképét.

Állapotjelentések

2012.11.02 13:06 klo állapot: 4 - pont: 11

A legutóbbi jelentés óta kicsit romlott az állapot, mert némi lábazati vizesedés nyomai jelentek meg. A tendencia miatt adok egy jeggyel kevesebbet.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.014 km)
Városháza (0.040 km)
Lakóépület (0.077 km)
Lakóépület (0.077 km)
I. Béla király (0.093 km)