Víztorony

Egyéb építmény
víztorony
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
Víztorony, 1900-as évek eleje.
:
A parkban szabadon álló, nyolcszög alaprajzú épület. A nyolcszög alaprajzú szint földszintes, ebből nő ki a henger alakú, tégla toronytest.
A földszinten minden égtáj felé nyílik 1-1 bejárat, ezek modern nyílászárókkal rendelkeznek.
Az ajtók felett faoromzat, rozzetaszerű, faragott fadíszekkel. Az ajtók között nagyméretű, egyenes záródású ablakok. A földszintes rész cseréppel fedett.
A toronytest első szintjén félköríves világító ablakok. A toronytest felső részén nyolcszög alaprajzú építmény, téglalap alakú, osztott ablakokkal. Az építmény fával borított, fűrészelt fadíszes.
A toronytest cseréppel fedett, négy bádogtornyocskát formázó padlásszellőzővel. A tornyot zászló alakú tetőcsúcs dísz zárja.

A sóstói víztornyot 1911-ben kezdték építeni, hogy az akkor készülő szálloda / Svájci lak /vízellátását megoldják. Hangulatos ez a nyolcszögletű torony, amely egészen 1960-ig hűségesen töltötte be hivatását, szolgáltatván a napi hatvan köbméter vizet. Ma elsősorban turisztikai látványosság.
A szép kis víztorony nagyon jó állapotban van, gondozott.