Szállodaépület

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
szálloda
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
Ún. Svájci villa, szállodaépület, 1900-as évek eleje. Raktár, vendéglátó-egység.
:
Parkban szabadon álló téglalap alaprajzú épület. Középrésze kétemeletes, oldalrészei földszintesek és tetőtér-beépítésűek. Nyeregtetős, palafedésű, a tetőn 8 új tetősík ablak.
Főhomlokzata 4+1+4 tengelyes. A földszint előtt nyitott fatornác húzódik végig, fűrészelt fadíszekkel. A tornácon egyenes záródású, zsalus ablakok. A tornác a bejárati középrésznél előreugrik, az első emelet teraszát is tartva, melyet faoromzat zár le. Az emeleten szintén zsalus ablakok.
Rövidebb homlokzatain zsalugáteres ablakok. Hátsó, északi homlokzatán előreugró lépcsőház középütt. A főhomlokzatéval megegyező tornác és ablakok.

Svájci lak néven ismert.
Másfél évszázaddal ezelőtt épült az alpesi házak hangulatát idéző sóstói Svájci lak, mely a múlt században a fürdőhely legfontosabb szállodája volt. Kellemes, kényelmes szobái a kies környezetben a nyugalmat biztosítják. Nem véletlen, hogy szívesen szállt meg itt Krúdy Gyula, a híres író, valamint Blaha Lujza, a neves színésznő, aki igencsak kedvelte ezt a helyet. A két neves vendég emlékét a Sóstón szobor, sétány, szálló, domb őrzi.
Szép, gondozott, hibátlan állapotú épület. Szinte kifogástalan.

Víztorony (0.028 km)