Krúdy Szálló

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
Szálló
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
Krúdy Szálló, 1900-as évek eleje.
:
A parkban szabadon álló, összetett alaprajzú épület. Déli főszárnya kétemeletes, a többi alápincézett épület.
Főhomlokzata 3+3+3 tengelyes középrizalitos.
A földszint és a rizalit egésze sávozott. A földszinten egyenes záródású szalagkeretes ablakok. A középtengelyben modern bejárati ajtó, beton előtetővel. A bejárat fölött félköríves falmezőben egyenes záródású, nagyméretű, osztott ablak, gazdagon díszített szemöldökkel, felette félköríves osztott ablak. A rizalit földszinti ablakai felett stukkódísz címerábrázolással.
Az emeleti ablakok egyenes záródásúak, szalagkeretesek, egyenes szemöldökkel. A második emeleten kisméretű, álló téglalap alakú ablakok.
A homlokzatot konzolos főpárkány zárja. Rizalit felett sátortető, fém padlásszellőzővel.
Keleti homlokzata előtt nagyméretű terasz, melyre nagyméretű ajtók nyílnak. Északi végében előreugró bejárati rész, félköríves kapuval, füzérdísszel. A földszint sávozott, emeleti részen a kapu felett világító ablakok, a teraszajtó felett vasrácsos függőfolyosó, egyenes záródású nyílásokkal.
Északi homlokzata lizénákkal tagolt, sávozott. Földszintjén nagyméretű egyenes záródású ablakok. A középtengelyben erkély.
Nyugati homlokzatának északi végében előreugró helyiség, félköríves világító ablakkal. A homlokzat sávozott.
A hosszrész földszintjén nagyméretű félköríves ajtó, emeleten vasrácsos függőfolyosó. Valamennyi nyílászáró egyenes záródású.

Krúdy Vigadó: Egy földszintes vendégfogadó helyén épült 1911-ben, Pazár István tervei alapján az impozáns, eklektikus stílusú Krúdy Szálló, ami a fürdőhely társasági életének központja volt.
Az épület szépen simul a tájba, idézve a századelő hangulatát. Ma vigadó. A szállodát, illetve a vigadót Krúdy Gyuláról nevezték el, aki Sóstógyógyfürdő szerelmese volt

Nagyon szépen felújított, kitűnő állapotú, gyönyörű épület, nagyon szép környezetben.

Fakapu (0.093 km)