Megújulásunk támogatója:  

Református templom

azonosító:
8264
törzsszám:
6165
szélesség (lat):
N 48° 4,570'
hosszúság (lon):
E 21° 47,956'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ref. templom
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
cím:
helyrajzi szám:
92
település KSH kódja:
19992
földhivatal:
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, klasszicizáló késő barokk, 1809. Tornya 1820-1830 között épült. Berendezés: szószék, copf. 1800 körül, padok, empire, 19. sz. eleje.
:
A település központjában szabálytalan alakú telken fekszik. Az épülettől D-re terül el a három út kereszteződése által létrejött Béke tér, mely egyben a templom címét is adja.
Későbarokk stílusú, É-D-i tájolású, alapvetően téglából épült és kívülről teljes egészében faragott kövekkel borított teremtemplom, É-i és D-i háromárkádos falazott karzattal, D-i toronnyal és később hozzáépített Ny-i előcsarnokkal.
A templom D-i, oromzatos homlokzatából mintegy kilépő órapárkányos, sarkain homorúan élszedett tornyot osztópárkányok taagolják három szintre.
Az alsó szint D-i homlokzatában ívesen bemélyített bejárati kialakítás, fölötte nagyméretű, szegmensíves, szalagkeretes, záróköves ablak.
A második szint D-i homlokzatának faltükrében kisméretű, szegmensíves, kőkeretes ablaknyílás van.
A harmadik, órapárkányos szint mind a négy homlokzatában nagyméretű, félköríves lezárású, könyöklős, kőkeretes, záróköves és zsalugáteres ablaknyílások láthatók. Az órapárkányok helye minden oldalon üres.
A fémlemezzel borított toronysisak törtvonalú, hasábtagos, csúcsos, élszedett. A hasábtag négy oldalán egy-egy kisméretű, félköríves lezárású, zsalugáteres szellőzőnyílás van.
A templomhajó sarkai lekerekítettek. A tetőzet alatt koszorúpárkány fut körbe, mely a torony első övpárkányát is adja. A K-i homlokzaton a faragott építőkövek által kiképzett négy faltükör látható. D-ről számítva a 2., 3. és 4. faltükrökben nagyméretű, szegmensíves, kőkeretes ablaknyílások vannak.
Az É-i homlokzat sarkai erősen lekerekítettek. Az itt kialakított három faltükör ablaktalan.
A hajó Ny-i homlokzata lényegében megegyezik a K-ivel. A három nagyméretű, szegmensíves, kőkeretes ablaknyílás D-ről számítva a 3., 3. és 4. faltükörben látható. Ehhez a homlokzathoz illeszkedik a középső ablak alatt egy kisebb előcsarnok, melynek lefedése fémlemezes, enyhe lejtésű nyeregtetővel történt.
A templomhajó tetőzete: fémlemezzel borított D-ről oromzatos, É-ról kontyolt nyeregtető.

Állapotjelentések

2017.07.29 13:22 ngabi állapot: 5 - pont: 32

Nincs hozzátenni valóm, az előző jelentésekhez

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Niczky-kúria (0.085 km)
Mozi (1.000 km)
Óvoda épülete (7.117 km)