Degenfeld-kastély

Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kórház, volt Degenfeld-kastély, késő klasszicista, 1840-1850. Átalakítva és bővítve 1945 után. Parkja természetvédelmi terület.
:
Téglalap alaprajzú, egyemeletes kontyolt nyeregtetős épület, déli oldalán kocsibehajtós terasszal.
Bejáratai a két hosszoldal tengelyében nyílnak. Keleti oldali homlokzata 1+3+1ajtó+3+1 tengelyes. Az ajtó elé 5 db. négyzetes hasáb oszlopok tartotta erkélyes kocsibehajtó ugrik ki. az erkélyen vaskorlát. A homlokzat két végén enyhén kiülő sarokrizalitok, melyek szintjein falpilaszterek keretezte mezőkben vakolatkeretes, szemöldökpárkányos egyenes záródású ablakok nyílnak.
Az északi oldalon kétszintes toldalékrész egyenes záródású ablakokkal és pincéből nyíló szegmensíves ablakokkal.
Az udvar felőli homlokzat tengelyében egyenes záródású bejárati ajtó, felette körszelet formájú timpanon, ezt kis falpilaszterek tartják. A bejárat két oldalán álló ovális zsalus ablakok.
Emeletétől körbefutó többször tagolt osztópárkány választja el. Emelete 1+4+1+4+1, földszintje 1+ajtó+4+ajtó+3+1 tengelyes. A sarkokon a másik főhomlokzathoz hasonló tagolású sarokrizalitok.
Déli rövid oldalán szintenként 3-3 egyenes záródású ablak nyílik. Emeletén vakolt téglalap alakú mezők és falpilaszterek között szemöldökpárkányokkal. Kontyolt nyeregtetejét műpala fedi.

2013-ban a közelébe sem jutottam, most felújítva nagyon jó állpotú