Jurkovich-kúria

Szentendre Körzeti Földhivatal
Óvoda, volt Jurkovich-kúria, klasszicista, 1826.
:
Vaskerítéssel körülkerített, fákkal beültetett udvar közepén álló téglány alaprajzú épület.
K-i főhomlokzatának porticusához tizenegy fokos lépcső vezet, négy párkányos pillérre és négy belső pillérre támaszkodik a kazettás mennyezetű csarnok. A timpanonban a család címerének domborműve.
A bejárat és a tőle kétoldalt lévő négyszögletes keretelt ablakok fölött alacsony szemöldöktimpanonok vannak. A jobbra-balra levő homlokzatokat osztó és övpárkányok tagolják, három-három egyenes záródású keret nélküli ablak. A fő- és oldalhomlokzatokon küllős sávozású félkörös alagsori ablakok, sugaras rácsozattal, a lábazat kváderosztású.
Az oldalsó homlokzatokon három-három ablak, a baloldalon a középső ablak tengelyvonalában földszinti ajtó, a jobboldalon kettő befalazott vakablak. A hátsó homlokzat hasonló kialakítású a főhomlokzathoz, a timpanonban üres tondó. Az ablakok alatt itt nincsenek alagsori ablakok.

Az épület állapota változatlanul jónak látszik.

Kőkereszt (0.088 km)