Erdei kápolna

kápolna
Budakörnyéki Földhivatal
Erdei kápolna, épült 1851-ben, egyhajós; belsőben értékes berendezés; rokokó oltár.
:
A kálváriahegy alatti völgyben mellékút mellett, hosszú, nyújtott alakú beépítetlen téren, szabadon álló, az útra főhomlokzatával merőlegesen elhelyezkedő késő-klasszicista kápolna. A kápolna észak-déli tájolású. Nyújtott téglány alaprajzú épület, szentélye a 8 szög 3 oldalával záródik. Nyugati oldalához kisméretű sekrestye kapcsolódik. A kápolnát a nyugati és keleti oldalhomlokzat felől egy-egy félköríves, vakolatkereteléses félablak világítja meg, előttük védőráccsal. Oromfalas főhomlokzata dísztelen. A leszelt csúcsú oromzatot egyszerű, tagolatlan kőpárkányzat koronázza. Szegmentíves záradékú - kétszárnyú bejárati - kapuzatát vakolatkeretelés övezi. Záradéka fölött tábla: FV / 1850. A tábla fölött fa ajtóval zárt, fakereteléses padlásablak nyílik. A kápolna homlokzatait holkeríves párkányzat zárja le. Egyéb díszítése a homlokzatoknak nincs. A sekrestye külső oldali bejárata észak felől, a főhomlokzati oldal irányából nyílik. Egyetlen kicsi, nyugat felé néző ablaka a hajóéval megegyező, de keretelés nélküli. A kápolna vörös palával fedett nyeregtetején az oromfal mögött huszártornyocska helyezkedik el, 3 oldal felé egy-egy ablakkal. Az épületet kőlábazat övezi.

Állapota változatlanul jó.

Zsidó temető (0.606 km)