Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
31
törzsszám:
15127
szélesség (lat):
N 47° 29,534'
hosszúság (lon):
E 19° 2,671'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
6220, 6259
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Kétemeletes sarokház, egyemeletes barokk házból 1815-ben átépítve, klasszicista homlokzattal.
:
Zártsorú beépítéshez csatlakozó, körülépített udvaros, emeletes klasszicista sarokház, három homlokzattal. A terep emelkedése miatt a Döbrentei utca felől kétemeletes, az Attila út felől egyemeletes.
Döbrentei utcai főhomlokzata öttengelyes, akantuszlevelű konzolos főpárkány zárja le, mely a többi homlokzaton is körbefut; földszintjét övpárkány választja el a felsőbb szintektől. A középső három tengely előtt volutás kőkonzolos erkély húzódik, kovácsoltvas korláttal. Az erkély alatt a homlokzat rizalitot képez, két szegmentíves nyílással, melyből a bal oldaliban nyílik a helyreállított kapu, a jobb oldali befalazott. Az osztópilléren két vörös mészkő árvíztábla, a felső 1838-ból, az alsó 1775-ből. Az emeletek ablakai szalagkeretesek, az első emeletiek akantuszlevelekből képzett konzolokon nyugvó szemöldökpárkányokkal, melyek összekapcsoltak, a középső és a két szélső timpanonokkal hangsúlyozott. A bal oldali három ablak szemöldökmezőit domborműves jelenetek díszítik, a két jobb oldali elpusztult, helyük üres. A második emelet ablakai alatt könyöklőpárkány fut végig.
Attila úti hátsó homlokzata öttengelyes, egyszerű szalagkeretelésű ablakokkal, a középső nyílások sűrűbb tengelyállásúak. Középen nyílik a keskeny kapu, jobb szélen befalazott ajtó kőkerete látszik. Oldalhomlokzata ehhez hasonló kialakítású. Az épület nyeregtetős, cserépfedésű.

Állapotjelentések

2012.03.22 09:38 prozak01 állapot: 5 - pont: 6

Az épületet példaértékűen felújították, nagyszerű állapotban van.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.021 km)
Lakóház (0.052 km)
Lakóház (0.075 km)
Lakóház (0.137 km)
Rác fürdő (0.153 km)