Villa

villa
Szentendre Körzeti Földhivatal
Villa, 1936. Tervezte: Kozma Lajos.
:
Az épület három-három beton pilléren emelkedő négyzetes alaprajzú építmény.
Az épületet körbeölelő teraszra a hátsó homlokzat előtt vezet fel egykarú külső szabad lépcső. Duna felőli oldala előtt kiszélesedő terasz helyezkedik el, innen nyílik a lakószoba bejárata és a konyha ablaka is erre nyílik. A lapostető ezen az oldalon a terasz fölé nyúlik. Bejárata duplaszárnyú, üvegezett, befelé nyíló és kihajtható szerkezet.
Alaprajzi elrendezése egyetlen nagy helyiségből és az északi oldalhomlokzat felől hozzá kapcsolódó mellékhelységekből (konyha, fürdő, WC) áll. A két előbbi közvetlenül a lakószoba felől, utóbbi egy kicsiny előtér beiktatásával a fürdő felől és közvetlenül a hátsó homlokzat felől is megközelíthető.
Az épülethez tartozó berendezés eredeti.
Az épület homlokzatai, ablak és ajtószerkezetei, az ablakvédő spaletták valamint a beépített szekrények és ajtók, sőt a pótágy is egyaránt sárga színűre festettek voltak.
A terasz alatti részen a jobboldai négy pillér közötti rész beépült, a Duna felé két ablakot alakítottak ki, egyszerű, jellegtelen bejárata a nyitva maradt rész felől nyílik. A teraszt tartó vasbeton gerendákra erősítették fel a csónakokat.

Az épület jó állapotú, környezete rendezett. A földszinti beépítés az eredeti épületen nem volt.

Kettővel mellette egy ugyanilyen ikervilla látható (kép). Nem tudom, az is Kozma Lajos terve-e.