Megújulásunk támogatója:  

Balás-kúria

azonosító:
6748
törzsszám:
5921
szélesség (lat):
N 48° 0,442'
hosszúság (lon):
E 19° 30,173'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
259
település KSH kódja:
19497
földhivatal:
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Szabadon álló, T alaprajzú, földszintes épület, nyeregtetővel. Hosszabbik szárnya ÉK-i homlokzata előtt nyitott árkádos folyosó, az ívek záradéka fölött felülvilágító nyílásokkal. A rövidebbik szárny oromfalai törtívűek. Egytraktusos, a helyiségek egy tükörboltozatos szoba kivételével síkmennyezetesek, a helyiségekben két kályhahely található. Épült az 1820-as években. A faluban a Sipeki Balás család más tagjának is volt kúriája, ez az épület Balás Kornélé volt a 19. század második felében. Az épület igen hasonló a völgy túlsó oldalán található Nagy Sándor-kúriához (trsz.: 5921).
külső leírás:
Szabadon álló, T alaprajzú, földszintes épület nyeregtetővel, cserépfedéssel. Hosszabbik szára udvari homlokzata előtt nyolctengelyes tornác húzódik, merőleges szárny rövidebbik homlokzata kettő, hosszabbik homlokzata négy tengelyes.
A tornác nyílásai félköríves záródásúak, záradékuk fölött - a legszélső kivételével - fekvőtéglány alakú, enyhén szegmentíves záródású falnyílások helyezkednek el. A tornác első, második, negyedik és hatodik árkádja mögött régi, a két utolsó mögött újonnan vágott nyílások helyezkednek el.
A merőleges szárny orommezői törtívűek, kőperemesek, a középtengelyükben fönt szalagkeretes körablakkal.
Az ablakok állótéglány alakúak, szegmentíves záródással - benyíló táblákkal, beeresztett vasráccsal, helyenként spalettával, a merőleges szárny ablakain eredeti külső díszrácsokkal.
ugyanaz, mint:
Nagy Sándor-kúria (2016.09.14 20:36 Slana)

Állapotjelentések

2013.07.13 16:02 carmin állapot: 5 - pont: 4

Jó állapotban van.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Remetebarlang (3.363 km)
rk. templom (3.751 km)
Magtártemplom (4.355 km)
Várrom (6.021 km)