Megújulásunk támogatója:  

Magtártemplom

azonosító:
6597
törzsszám:
5703
szélesség (lat):
N 47° 58,783'
hosszúság (lon):
E 19° 27,693'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
031/2 (környezet: 459)
település KSH kódja:
5324
földhivatal:
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
A község Ny-i határában, dombon álló, egyhajós, keletelt templom, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, nyeregtetővel. Falazata törtkő, külseje vakolatlan, sarkai armírozottak. Újabb bejárata a szentély D-i oldalán, eredeti a hajó É-i oldalán, befalazva. A hajó és a szentély K-i homlokzatán egy-egy csúcsíves, a D-in két négyzetes, kisméretű ablak. Hajója és szentélye egyaránt dongaboltozatos, diadalíve csúcsíves. A diadalív pilléreiben két kis fülke, az egyik zárható volt. Épült a 14. században. A 18. század végén, a Prónay család birtoklása idején valószínűleg az evangélikusok használták, 1854-től magtárként szolgált.
külső leírás:
A község határában, dombtetőn álló, téglalap alaprajzú templom a hajónál keskenyebb és alacsonyabb, egyenes záródású szentéllyel, nyeregtetővel, cserépfedéssel.
Déli hajófalán két négyzet alakú, kisméretű ablak, szentélyfalán tagozott kő szalagkeretes ajtó nyílik. Északi hajófalán befalazott gótikus ajtó. Keleti hajó- és szentélyfalát 1-1 keskeny, csúcsíves lőrésablak tagolja.

Állapotjelentések

2019.04.07 13:25 carmin állapot: 5 - pont: 75

Nagyon jó állapotban van a templom, nincs rajta ajtó, bárki bemehet.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.