Megújulásunk támogatója:  

Nagy Sándor-kúria

azonosító:
6747
törzsszám:
5920
szélesség (lat):
N 48° 0,506'
hosszúság (lon):
E 19° 30,165'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
9
település KSH kódja:
19497
földhivatal:
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Nagyméretű telken, szabadon álló, L alaprajzú, földszintes épület, hosszabbik szárán kontytetővel, rövidebbiken nyeregtetővel, törtívű oromfallal. A hosszabbik szár DNy-i és DK-i homlokzata előtt árkádos nyitott folyosó, félköríves nyílásokkal. A hosszabbik szárny kéttraktusos, a rövidebbik egytraktusos. A tornác és a két szárny közötti közlekedő dongaboltozatos. A rövidebbik szárny teknőboltozatos, kályhahelyekkel, a hosszabbik szárny helyiségei síkmennyezetesek, újabb közfalakkal. Pincéje két dongaboltozatos helyiség, a rövidebbik szárny alatt található lejárata az ÉNy-i homlokzatról, nyeregtetős kis építményből vezet le. Padlásfeljárat a hosszabbik szárny végén, befalazott árkád mögött. Épült 1820 körül, 1930-ban bővítették, ezt a bővítést később elbontották. A telken egy téglalap alaprajzú, földszintes, DK-i végén felső csonkakontyolt tetős épület is áll. Az épület igen hasonló a völgyben található Balás-kúriához (trsz.: 5921).
külső leírás:
Szabadon álló, L alaprajzú földszintes épület kontyolt il. Sima nyeregtetővel cserépfedéssel.
Hosszabbik szára udvari homlokzata előtt nyílásos, dongaboltozatos tornác húzódik, amely 3 (2+1 befalazott) ívvel átfordul a véghomlokzatra is. Az ívek félköríves záródásúak és állótéglány alakú bemélyedő faltükörben helyezkednek el.
A rövidbbik szárny törtívű oromzatos, az orommező felső részében kör alakú nyílással. Elülső homlokzata két oldalsó szintén két tengelyes : ebből az egyik az oromzat síkjából előreugró, nyeregtetős kis építmény, itt nyílik a pincelejárat. Az ablakok állótéglány alakúak, kifelé-befelé nyíló szárnyakkal, beeresztett vasráccsal.
Ugyanezen a telken található még egy téglalap alaprajzú, földszintes, fölülkontyolt cseréppel fedett tetejű ház (pálinkafőző) is.
átfedő műemlék:
Balás-kúria (2016.09.14 20:36 Slana)

Állapotjelentések

2013.07.13 15:59 carmin állapot: 4 - pont: 4

Eléggé romlik az állapota, az épület vége már meg van támogatva.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Balás-kúria (0.121 km)
Remetebarlang (3.377 km)
rk. templom (3.652 km)
Magtártemplom (4.434 km)
Várrom (6.057 km)