Nagygazdaház, melléképületekkel

Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
-jó|kielégítő|jó
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, előkertes lakóház a hozzá tartozó istállóval, magtárral, nyárikonyhával, óllal és pajtával. Az épületek téglalap alaprajzúak, nyereg-, illetve félnyereg-tetősek. A lakóház teteje az utca felé felső csonkakontyolt. Utcai homlokzata kétablakos, udvari homlokzata előtt falazott mellvédes tornác. Belseje átalakítva, nyílászárói részben 19. század végéről. A ház végében kamra és istálló, lakáscélra átalakítva. Építtette Deme János. A telek másik oldalán emeletes magtár, a hozzá kapcsolódó földszintes nyárikonyhával. Épült 1910 körül. Az udvart a keresztben álló istálló zárja le, hátul ólakkal. A hátsó kertben, az istállóval párhuzamosan, pajta. Az előkertben: kő talapzaton vasfeszület, 1871. A harangtorony elől, annak lebontásakor helyezték át ide az 1940-es években. Népi műemlék.
külső leírás:
Azonos telken álló lakóház, istálló, magtár, nyári konyha, ól és pajta együttese. Az épületek téglalap alaprajzúak, cseréppel fedettek.
A lakóház tetője felülkontyolt, utcai homlokzata 2 tengelyes, udvari homlokzata előtt falazott mellvédes tornác húzódik. A ház végéhez eredetileg kamra és istálló épület, ma ezeket is lakásra használják(természetesen átépített formában).
Rá merőlegesen, hozzáépülve áll a nagy istálló széles középső be/ átjáróból jobbra és balra nyílik 1-1 tér. Teteje egyik oldalon oromzatos nyereg-, másik oldalon kontytető.
Hátuljához félnyregtetős ólak kapcsolódnak.
Vele párhuzamosan, távolabb áll a pajta. Nyeregtetős: két ugyancsak nyeregtetős bejárati építménye az épület hossztengelyére merőlegesen helyezkedik el. A kapupillérek ezen az oldalon és a másikon is vakolatlan téglából vannak rakva hasonlók hangsúlyozzák a sarkakat és az épület középvonalát. A magtár 2 szintes a padlástér alatta poroszsüveg- boltozatos pince, homokos padlóval. A falait szürke fröcskölt vakolat borítja, lábazata simított fekete vakolattal fedett. A tagozatokat simított fehér vakolat jelzi. Nyeregtetős.
Udvari végfalához nyeregtetős, nyitott nyári konyha csatlakozik.
A lakóház utcai homlokzata előtt kis előkert, benne kő talapzaton vasfeszület. Felirata szerint "Vecze község római katolikus lakosai 1871"-
ben állították

2009.07.05 18:52 zsalaber állapot: 5 - koordináta: N 48° 3,791' E 19° 6,214' - pont: 13

Nagyon jó állapotban van a ház. Mint kiderült az egykori tanítványaim nagyszüleié, így kedves invitálásukra megtekintettük a melléképületeket is. Egy igazi időutazást tehet az, aki betekintést nyer egy ilyen gazdaságba. Példaértékű, ahogyan megőrzik a múltjukat és közben építik a jövőt. A Mitasz család most is a gazdálkodásból él úgy, hogy mindannyian kiveszik a részüket a munkából a legfiatalabbtól (7 éves) a legidősebb korosztályig. A hagyományos állattartás mellett érdekesség például, hogy létrehoztak egy strucc farmot is, a húsra találtak vevőt, de csak egy helyen van az országban erre hitelesített vágóhíd valahol Záhony környékén, így felszámolták az állományt. A gyümölcstermesztésben (eper, málna, ribizli) azonban szép sikereket könyvelhetnek el, mert a kiváló minőség mellett jó marketing munkát is végeznek.
Jó volt ide belépni és látni, hogy még a múltat is élettelivé lehet varázsolni!!
:-))) .