parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Kossuth Lajos u. 67. számú házzal (trsz.: 5869) egy udvarban, a telek utcai részén áll. Fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú ház, kő alépítménnyel, az utcai végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel, fűrészelt díszítésű deszkaoromzattal. Orom- és oldaltornácos, faoszlopokkal, fakorlát mellvéddel. Pince a ház udvari vége alatt. Eredetileg egytraktusos, átalakított belső, gerendás fafödémmel. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken fésűs, utcavonalas beépítésű, egysoros alaprajzú épület. Falazata kő alapon vályog fehérre meszelve. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető, cserépfedéssel. Oromzata deszkaoromzat, fűrészelt díszítéssel. Az épület lejtős vége alatt alápincézett, a pince bejárata a hátsó homlokzaton nyílik. Utcai homlokzatán 2 hatszemes ablaktengely látható. Az udvari homlokzat egy ablak és egy ajtótengelyes. Téglával burkolt homloktornáca faoszlopos.

Szép állapotban.