parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Kossuth Lajos u. 69. számú házzal (trsz.: 5871) egy udvarban, a telek hátsó részén. A 350. hrsz.-ú épület téglalap alaprajzú ház, kő alépítménnyel; az utca felé forduló végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel, fűrészelt díszítésű deszkaoromzattal (évszám, kereszt, kehely). Orom- és oldaltornácos, faoszlopokkal, deszkamellvéddel. Egytraktusos, hagyományos beosztású, gerendás fafödémes helyiségekkel. Pincebejárat az alépítmény utca felőli homlokzatának közepén. Ezzel a házzal párhuzamosan, a másik telekhatáron áll egy konyha - iroda - raktár funkciókat ellátó, nyeregtetős, átalakított épület (hrsz.: 348-349), melynek első helyisége hrsz.: 348) védett. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken fésűs, előkertes beépítésű épület, egysoros alaprajzú. Falazata kő alapon vályog fehérre meszelt. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető cserépfedéssel. Oromzata fűrészelt díszítésű (évszám, kereszt, kehely) deszkaoromzat. Homlokzatain 6 szemes eredeti nyílászárók. Az épület lejtős vége alatt alápincézett. Faoszlopos, famellvédes homloktornáca téglával burkolt.

2013.01.26 11:15 Lacipap állapot: 5 - pont: 12

Az épület szép állapotban van. Igazából ez nem is egy hanem két épület és a Katalin csárda működik benne. Télen nem.