parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú ház, kő alépítménnyel, az utcai végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel, fűrészelt díszítésű deszkaoromzattal (kereszt, körök). Orom- és oldaltornácos, falazott pillérekkel és mellvéddel. Alépítménye utcai homlokzatának közepén pincebejárat. Egytraktusos, szoba - konyha - szoba - kamra beosztású, gerendás fafödémmel (a pincében is). Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken fésűs, utcavonalas beépítésű épület. Falazata kő alapon vályog fehérre meszelt. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető cserépfedéssel. Faoszlopos falazott díszes mellvédes homloktornáca járólappal kirakott. Udvari homlokzata 5 (a balról számított 3. És 5. Ajtó a többi ablak), utcai homlokzata 2 tengelyes. Utcai szobája alápincézett, bejárata az utcafrontról nyílik.

2013.01.26 11:25 Lacipap állapot: 5 - pont: 10

Az épület állapotában egy kis javulás tapasztalható. Néhány helyen az elkorhadt stablondeszkákat kicserélték.