Várrom

Rom
vár
LAKÓÉPÜLET
vár
Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Magas hegy tetején álló, két kúpként jelentkező, ma már csak romként létező, szabálytalan alaprajzú vár. Árkokkal határolt középső részének közepén négyszögletes torony csekély maradványa áll. Észak felől árkokkal határolt kisebb plató csatlakozik hozzá. Dél felől külsővár csatlakozik hozzá a hegynyeregtől kettős árokkal elválasztva. A várról okleveles említés nem ismert. A helyiséget 1235-ben említik először a források. Későbbi említései szerint vám- és révhely volt. 1439-ben itt halt meg Albert király. A török hódoltság idején elpusztult, később újratelepült.
külső leírás:
Magas hegy tetején - melyet vélhetően mesterségesen alakítottak két, egymástól sánccal elválasztott kúppá - álló, ma már csak romként létező egykori vár. A mély sáncárok, illetve sánc különösen a magasabb kúp körül figyelhető meg. E központi terepalakulat közepén egy egykori, négyzet alaprajzú torony alapfalai, illetve egy falcsonkja látható. E központi résztől északra helyezkedik el a kissé alacsonyabb, nagyobb területű másik csonkakúp, tetején a közelmúltban zászlórúd került elhelyezésre.

Változatlan állapotban van.

Királykút (0.480 km)