Megújulásunk támogatója:  

Nagymalom, volt Somogyi-malom

azonosító:
6150
törzsszám:
10197
szélesség (lat):
N 47° 43,970'
hosszúság (lon):
E 18° 19,434'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Ipari műemlék
eredeti főtípus:
feldolgozó ipar
eredeti típus:
élelmiszeripari üzem
eredeti altípus:
élelmiszeripari malom
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
jelenlegi típus:
panzió
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
4610
település KSH kódja:
33835
földhivatal:
Tata Körzeti Földhivatal
állapot:
Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
Szabadon álló, téglány alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős malomépület, az ún. Nagymalom, volt Somogyi-malom. Tetőterét utólag beépítették. DK-i sarkához téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős toldaléképület csatlakozik. A patak felőli oldalon az egykori malomkerék tengelyének nyílásai. 1626-ban már működött itt vízimalom, a jelenlegi a 18. század második felében épült. Felújítva 2000-2001-ben, belső terei átépítve.
külső leírás:
Téglány alaprajzú, szabadon álló épület, melynek északi homlokzata a Dunára, keleti homlokzata pedig a malomárokra néz. Falazata kő-tégla vegyesen, jelenleg vakolatlan.
Nyugati (fő)homlokzata mind a földszinten, mind az emeleten négy tengelyes. A földszinten előbb két, fekvőtéglány alakú, - vélhetően az eredeti nyomán újragyártott - vasráccsal ellátott, nyolcszemes ablak figyelhető meg. Tőlük jobbra egy modern, kétszárnyú bejárati ajtó következik. A negyedik tengely egy, az első két tengellyel egyező ablak.
Az emeleten, a földszinti nyílásokkal tengelyben, négy darab négyszemes, szintén újonnan gyártott ablak látható. Az ablakok zöldre mázoltak, a bejárati ajtó natúr.
A homlokzatot betonból újonnan készített, egyszerű főpárkány zárja. Felette felül csonkakontyolt nyeregtető, benne, a nyugati oldalon öt tetőtéri ablak látható
A déli homlokzat alsó szintjén egy, a nyugati homlokzatnál már leírtnak megfelelő nyolcszemes ablak figyelhető meg. A felső szint ajtajához nyugat felől, a homlokzattal párhuzamosan, beton lépcső vezet fel, mely a bejárat előtt teraszt alkot. A szint bal oldalán egy négyszemes, kisméretű, zöldre mázolt ablak látható, tőle jobbra egy egyszárnyú, modern bejárati ajtó. Ettől jobbra egy nyolcszemes, kétszárnyú, fekvőtéglány alakú ablak helyezkedik el. Alatta, kőből kiképezve, egy egykori malomkerék helye látható. Az oromzatban, háromszög alakzatban elhelyezve, három, kör alakú padlásszellőző ablak figyelhető meg.
Az épület délkeleti sarkához kő-tégla vegyes falazatú melléképület épült, déli homlokzatán egy ajtóval és egy ablakkal. A toldalék dél felől alul nyitott, egy eredeti forgórész található. A toldalék keleti és északi homlokzatán egy-egy állótéglány alakú ablak látható.
A malomépület keleti homlokzatán - a toldaléktól jobbra - alul három, mára már elpusztult malomkerék bevezető tengelynyílása látható, jelenleg ablakká alakítva. A felső szinten két, fekvőtéglány alakú, vasrácsozott ablak figyelhető meg, közöttük emléktábla.
A tetőzetben látható nyílások: tetőablak-tetősíkablak-tetőablak-tetősíkablak-tetőablak.
Az épület északkeleti sarkából ívelt, modern rakású ciklopfal indul. A fal és az épület által határolt rész mind a földszinten, mind az emeleten teraszt képez az északi homlokzat előtt.
Az északi homlokzat földszintjének közepén, szegmensíves záródású fülkében egy négyszemes, állótéglány alakú ablak, tőle jobbra egy modern kialakítású vasajtó látható.
A homlokzatot a már említett terasz osztja ketté. A homlokzat felső részén egy egyenes záródású, kétszárny faajtó látható. Felette az oromzatban, háromszög alakzatban elhelyezve, három, kör alakú padlásszellőző ablak figyelhető meg.
állapot leírása:
1999-es adat alapján.

Állapotjelentések

2011.06.03 11:40 ngabi állapot: 5 - pont: 24

Jó állapot, megváltozott funkció.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (2.550 km)
Királykút (2.925 km)
Római út (2.936 km)
Várrom (3.271 km)
Kőkereszt (5.570 km)