Szegényházi templom és szegényház

Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló épületegyüttes, amelynek Hősök terei oldalán, megközelítőleg a középtengelyben áll, az egyhajós, egyenes szentélyzáródású, a szentély felett kontyolt nyeregtetős templom. Utcai homlokzata timpanonnal lezárt, mögötte huszártorony. Csehsüveg boltozatú belső terek. Falképek: 1970-es évek. Berendezés: jellemzően 20. század második fele. Épült 1784-1792 között, 1838-ban homlokzatait és belsejét részben átalakították (építész: Packh János). A templom É-i oldalához csatlakozó szárny, U alaprajzú, földszintes, a D-i oldalához csatlakozó L alaprajzú szárny szintén földszintes. Síkmennyezetes belső terek, jelentősen átalakítva. Épültek 1838-ban. A templomhomlokzat É-i sarkán: kőkereszt, öntöttvas korpusszal, 1896.
külső leírás:
Az egykori szegényházzal egybeépített, barokk stílusú templom főhomlokzata a mai Terézia utcára néz. Főhomlokzata az utca vonalához képest kissé előreugrik, felületét 4 hangsúlyosan kiugró, óriási pilaszter tagolja. A főpárkány feletti, lecsapott tetejű, háromszögű attikafalat 3 lunettaablak díszíti. E főhomlokzati tagolóelemek kétségtelenül az 1838-as átalakítás részei. A templom huszártornya félköríves záródású, nagy zsalus harangszinti ablakaival, vakolatkeret díszével és toronysisakjával az első, késő barokk építési periódus tanúja. A főhomlokzattól balra vasráccsal övezett fogadalmi kőkereszt áll. A templom szentélye és oldalfalainak apszis felé eső része csak a szociális otthon udvara felől látható. Egyenes záródású szentélye és hajófalai simák, dísztelenek. Az ívesen kihajló, jellegzetesen késő barokk főpárkányt lent csak enyhe vakolatkiugrás különíti el a fal többi részétől. A hajófalak félköríves záródású ablakai közül csak egy látható az északi oldalon.
Az egykori szegényház ma szociális otthon.
A templom ereszcsatornái tönkrementek, cserélendők ill. jevítandók.

2011.10.06 11:15 piroska állapot: 3 - koordináta: N 47° 47,127' E 18° 44,588' - pont: 7

A templom állapota rossz!(képek)
A "szegényház" gondozott állapotú, de a tető hullámosnak látszik, valószínűleg hamarosan felújításra fog szorulni. Ez az épületrész önmagában 4-t érdemel.

Horváth-ház (0.199 km)