Horváth-ház

Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, U alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. Utcai homlokzatának középtengelyében kőkeretes, vízszintes záradékú, kerékvetős kapu. Síkmennyezetes belső terek, részben 19. századi nyílászárók. Épült 1820 körül, az épületben működött az ún. kapu iskola 1876 után.
Zártsorú beépítésű, földszintes, hátsó udvart U alakban körülvevő, klasszicista lakóház.
Homlokzata hét tengely szélességű. Lábazat fut végig rajta, a nyílások egyenes záródásúak. A kőkeretes, kerékvetős kapu középen nyílik. A szárkövek rusztikázottak, palmettás fejezetűek. A homlokzat szélein, valamint a nyílások között lizénák vannak, amelyek a kapu körül keskenyebbek. Az ablakok felett félköríves, szalagkeretes díszítés látható, a homlokzaton csonkapárkány fut végig. Az ötödik és hatodik tengely között egy kőtábla található, a következő felirattal: E HÁZBAN/ A RÉGI KAPU ISKOLÁBAN/ ALAKULT MEG ÉS MŰKÖDÖTT/ 1946-1949 KÖZÖTT/ A/ VAK BOTTYÁN NÉPI KOLLÉGIUM.
Üres, használaton kívül.

A ház állapota jó, de mégsem lehetünk elégedettek, az üzletesítés semmit sem hagyott meg eredeti formájából.