Bibliothéka, Főegyházmegyei Könyvtár

kulturális és szórakoztató épület
egyházi könyvtár
könyvtár
egyházi könyvtár
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős saroképület. Pázmány Péter úti homlokzatán attikával lezárt középrizalit, felirattal és évszámmal, felette Szent Márk az oroszlánnal szoborcsoport. Háromkarú lépcsőházában 19. századi figurális- és díszítőfestés. Az utcai szárnyak kéttraktusosak, az udvariak egytraktusos és oldalfolyosós elrendezésűek. A földszint részben boltozott, a többi helyiség síkfödémes. Részben 19. század közepi burkolatok és nyílászárók. Eredetileg lakóháznak épült Kopácsy József, esztergomi érsek költségén, de alig egy évi munka után az építkezés 1847-ben megszakadt. A folytatásra csak 1852-ben, Scitovszky János érsek és a káptalan költségén került sor, amikor a különálló érseki és káptalani könyvtárat Főszékesegyházi Könyvtár néven egyesítették (építész: Hild József, kivitelező: Feigler János).
külső leírás:
Saroképület a Víziváros szélén, főhomlokuzatával a főútra, hosszú oldalszárnyával a mellékútra néz. Egyemeletes. Fő tömegét közép- és sarokrizalitok bontják részekre, ennek megfelelően 1+2+3+2+1 tengelyes, és inkább függőleges tagolású. Középrizalitja hangsúlyos, attikafallal és azon szoborcsoporttal emelkedik a főpárkány fölé, tengelyében, az emeleten kőbábos erkély aediculás keretben. Az emeleten magas, félköríves ablakok lizénakeretben, egyenes szemöldökkel. Ez az ablaksor könyöklőpárkányra támaszkodik. A földszinten egyenes záródású üzletbejáratok. Körülfutó párkányát az attika szakítja meg, oldalhomlokzata 10+2+1+2 tengelyes, a főhomlokzat sarokrizalitja ide átfordul. Ennek a tengelyében az emeleten konzolos erkély van, újabb, disszonáns kőkorláttal. A rizalit architektúrája hasonul a főhomlokzati rizalitéhoz. A rizaliton túli oldalszárny homlokzata egyszerűbb. A földszinten csupasz ablakok, az emeleten egyszerű, sima szemöldökök. Az utca lejtése miatt itt igen magas a lábazat. A felületet könyöklő- és koronapárkány osztja. Szűk udvarában a mellékszárny földszinti ablakán vastáblák. Római kövek és Szent Vendel szobra áll itt.
Könyvtár, szeminárium

Az épületben feltehetően belső felújítás folyik. Egyébként változatlan állapot.