polgárház
városi polgárház
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
cukrászda
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Batthyány u., Bajcsy-Zsilinszky u., Álmos u. találkozásánál, emelkedő terepszinten, utcavonalra épült, megközelítően U alaprajzú, a Bajcsy-Zsilinszky u. felől egyemeletes, a másik két utca felől földszintes épület, újabb tetőtér beépítéssel. Bajcsy-Zsilinszky u.-i homlokzata földszintjén három, kőkeretes, vízszintes záradékú ajtó, részben eredeti vas ajtólapokkal. Az egyik ajtó kőkeretén 1803-as évszám. Földszintje részben boltozott, többi terei síkmennyezetesek, jelentősen átalakítva. Épült 1803 körül. 1991-ben az emeletet lebontották és a Batthyány, illetve Álmos u.-i szárnyat újraépítették.
külső leírás:
Batthyány - Bajcsy-Zsilinszky - Álmos utca találkozásánál emelkedő terepszinten, a terep egyenetlenségét kiegyenlítő alépítményen, három oldalán szabadon álló épülettömb. Szabálytalan sokszög alakú telek körbeépítve, középen udvar. Bajcsy-Zsilinszky utcai homlokzat egyemeletes, oldalhomlokzatok utca emelkedő szintjét követve egyemeletesek, majd földszintesek.
Bajcsy-Zsilinszky utcai homlokzaton végigfutó tagolatlan kőlábazat; földszinten három szemöldökgyámos, felső sarkain legömbölyített és beugró kőkeretes záróköves ajtókeret; belül új osztott kétszárnyú üvegajtóval; kívül új kétszárnyú fémajtókkal. Bal oldali kapu zárókövén 1803-as évszám. Emeleten négy egyenes záródású kőkeretes ablak. Finoman tagozott szalagkeret fut körbe; ablak alatt alul keskenyebb, ablak alatt teljes szélességű geometrikus díszű kiülő faltükör, felette kissé kiugró könyöklőpárkány; ablak felett faltükrös, kiugró tagolatlan párkányú falmező. Homlokzaton végigfutó, három lemeztagból álló párkány.
Álmos utcai homlokzaton terepszintet követve lépcsőződő tagolatlan kőlábazat; földszinten (balról jobbra) egyenes zárású ajtó, kétszárnyú fémajtó (villamos elosztó szekrény), kis méretű négyzetes fémajtós nyílás. Emeleten (balról jobbra) egyenes záródású kőkeretes ablak; finoman tagozott szalagkeret fut körbe; ablak alatt alul keskenyebb, ablak alatt teljes szélességű geometrikus díszű kiülő faltükör, felette kissé kiugró könyöklőpárkány; ablak felett faltükrös, kiugró tagolatlan párkányú falmező. Mellette jobbra három kis méretű tagolatlan kőkeretes ablak; jobbra keskeny bejárati nyílás (új), utcára kinyúló lépcsővel, fémráccsal lezárva. Jobbra homlokzat hátrébb ugratott részén széles egyenes zárású kapu (új); jobbra telek vége felé rézsűsen emelkedő homlokzattal emeletes épületrész; homlokzatán balra visszaugró falmező, jobbra egyenes záródású ajtónyílás (új). Homlokzat első részén végigfutó, három lemeztagból álló párkány. Kiugró emeleti falrészen két álló téglány alakú vakfülke.
Batthyány utcai homlokzaton tagolatlan lépcsőződő kőlábazat, benne három négyzetes ablak. Homlokzaton (balról jobbra) lépcső (tetőtérbe); fémrácsos ajtó; álló ovális alakú ablak; széles egyenes záródású kapu; kaputól jobbra merőlegesen tetőtérbe vezető lépcső. Homlokzat jobb szakaszán négy kisebb tagolatlan kőkeretes ablak; egy finoman tagozott kő szalagkeretes ablak; ablak alatt alul keskenyebb, ablak alatt teljes szélességű geometrikus díszű kiülő faltükör, felette kissé kiugró könyöklőpárkány; ablak felett faltükrös, kiugró tagolatlan párkányú falmező. Homlokzaton kapuig végigfutó, három lemeztagból álló párkány.
Cserépfedésű kontyolt tető a Bajcsy-Zsilinszky utcai szárnyon (három szegmensíves ablakfülke a Bajcsy-Zsilinszky utcára, egy-egy az oldalhomlokzatokra), nyeregtető tetőablakokkal a két oldalsó szárnyon, telek hátsó vége felőli részen udvar felé néző félnyeregtető tetőablakokkal. Batthyány utca felőli homlokzaton lépcső felett tetőbe vágódó felülvilágító; kapu feletti tetőrészen három kiugró, álló téglány alakú tetőablak.

Mintaszerűen jó állapot, feltehetően a használatnak hála.

Káptalanház (0.053 km)