Vízivárosi r. k. plébániaház

plébánia
plébánia
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Udvarban, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. A ház bejárata az É-i homlokzat középtengelyében. K-i végfalán a lebontott Vízivárosi r. k. plébániatemplom megmaradt falának rekonstrukciója. A ház ÉK-i sarkán török kori minaret maradványa. Az utcavonalon zárt kerítésfal, amelyben egy, vízszintes záradékú gyalog-, és két kocsiáthajtó kapu van. Kéttraktusos alaprajz, a földszint boltozott, az emelt síkfödémes. 19. század végi nyílászárók. Épült Battyhány József érsek rendeletére és költségén a Mehkame-dzsámi, illetve az 1713-1714 között épült, majd 1778-ban lebontott Vízivárosi plébániatemplom helyén 1780 körül (Hartmann Antal kőműves). Valószínűleg ezen a helyen állt a középkori Szent László-templom.
külső leírás:
A telekhatárról hátrahúzva, szabadon álló, egyemeletes épület a Várhegy aljában. Az utcavonalban magas, falazott kerítés gyalogbejáróval és kő kerékvetővel ellátott kocsibejáróval. A kerítésen belül transzformátorház. A téglány alakú ház rövidebb oldalával néz az utcára. Ezt az utcai homlokzatot szélein és közepén ikerlizénák osztják 3 mezőre, bennük 1-1 ablaktengely. Az ablakok füles vakolatkeretben ülnek, könyöklőjük alatt vakolt parapetdísszel (ezek gyaníthatóan neobarokk utánérzések). A nyugati hosszoldal háromtengelyes, közepén bejárati ajtó, melynek kőkerete füles, záróköves. Az északi végfalon a hajdani templom kontúrrajzának rekonstrukciója. A ház északnyugati sarkán a teljes magasságot átfutó falkiugrós minaret maradványát rejtheti. a déli hosszfal bontatlan, csak egy kis kiugró (fölösleges) ragadvány zavarja. A bejárathoz nagyméretű, vastag lapok vannak járdaként lerakva (honnan?). A kertben 2 vörösmárvány (középkori?) oszlopdarab.

Nagyon jó állapotú plébánia.