Lakóház (Balassa Bálint Múzeum)

kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület, rá merőleges két, alacsonyabb tetőgerincű udvari szárnnyal. Utcai homlokzatában szemöldökgyámos, kőkeretes kapu. A földszinti terek boltozottak, az emeletiek síkmennyezetesek, részben 19. századi nyílászárók. Korábbi, középkori ház helyén épült 1780 körül. 1970-es években jelentősen felújították.
külső leírás:
Egyemeletes sorház két udvari szárnnyal. Utcai homlokzata nyolctengelyes, nem szimmetrikus. Homlokzatát kettős, fejezetes lizénák osztják, a kapu jobb oldalán hármas lizéna. Sima törtkő keretben széles, kétszárnyú kapu kerékvetővel. Kő lábazat. A két szinten végigfutó, erőteljes lizénák vertikális hangsúlyt adnak. A földszinten kisebb, az emeleten magasabb, ki-be nyíló, egyenes záródású ablakok, lapszerű, rátett parapet- és szemöldök díszítéssel. Egyszerűen tagolt, konzolos főpárkány, összefüggően a szemöldökökkel, kő lábazat. Nyeregtető hódfarkú cseréppel, kis padlásablakokkal. Udvari homlokzata egységes hatású. Az utcai szárny udvari homlokzatán íves kapualj, fölötte íves, hajdan nyitott, most üvegezett folyosó-nyílászáró. Mellette minkdét szinten sima keretben 1-1 darab, 19. századi, álló, nyolcszárnyú ablak. Ugyanilyen ablakok vannak az oldalszárnyakon.
A déli ablakokhoz a végfalon egy alacsony. nyeregtetős, pincés kis épület csatlakozik. A pincébe utólag aláépített, barokkos, előtérből nyílik a bejárat. A hátsó telekhatáron fabódék.

2015.01.15 11:00 klo állapot: 4 - egyéb

Kis vizesedésből eredő vakolathullás a lábazat felett, egyébként rendben van. Tavaly ősztől itt látható a múzeum látványtára.