Ferences rendház

egyéb lakóház
Jász-Nagykun-Szolnok
Jászberény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A ferences templom (trsz.: 3939) D-i falához kapcsolódó, négyszögű udvar köré épült, egyemeletes, részben tetőtér beépítéses, egytraktusos, oldalfolyosós, részben alápincézett, nyeregtetővel fedett épületegyüttes. A K-i szárny előtt melléképületekkel (20. század eleje) határolt gazdasági udvar. Különböző típusú boltozatokkal fedett terek. A D-i szárnyban refektórium, a Ny-i szárny emeletén kápolna, az É-i szárnyban gyóntatófolyosó, a kertben a Ferencesek terére néző Porciunkula-kápolna. Refektórium: falképek: 1946 (Márton Lajos); berendezés: falburkolat (18. század ?). Kápolna és berendezése: 1933. Gyóntatófolyosó: gótikus D-i kapu; falképek: 1949 (Kontuly Béla). Porciunkula-kápolna és berendezése: 1949. Feltehetőleg a középkori rendház helyén és köveinek felhasználásával kezdték építeni a K-i szárnyat 1723-ban (építész: Giovanni Battista Carlone). A D-i 1738-1741, a Ny-i 1748-1755 között épült, utolsóként az É-i készült el 1771-ben. A 20. század első felében részben átalakították. Tetőtér beépítés, 1990.
Jelleg:
A templom déli falához kapcsolódó, egyemeletes, tetőtérbeépítéses, négyszőgű udvar köré épült, nyeregtetővel fedett épület. A déli szárny udvari oldalán félkör alaprajzú lépcsőház. A keleti szárny előtti udvar körül melléképületek.
A kertben a Ferenciek terére néző homlokazattal Porcinkula-kápolna, 1949.

2010.02.14 16:09 fa-peti állapot: 5 - pont: 4

Jó állapotú épület, sérülés nem látható rajta.

Kálvária (0.037 km)
Ferencesek tere (0.056 km)
Ferences templom (0.073 km)
Mária-szobor (0.100 km)

Kapcsolódó Légből kapott képek

Jászberény Ferences templomát az építését 1460-as években kezdték el, Mátyás király szorgalmazására. A gótikus stílusban emelt templom mellé egy kolostort is építettek akkor, azonban a ma látható épület újabb, az 1700-as években emelték barokk stílusban (a templomot is szinte teljesen újra kellett építeni a török dúlást követően). A kolostorban napjainkban egyházi szociális otthon működik.