Ferences templom

Szűz Mária neve
Jász-Nagykun-Szolnok
Jászberény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Városi Zagyva É-i partján, parkban álló kolostoregyüttes. Egyhajós, poligonális szentélyzáródású, keletelt, támpillérekkel megerősített templom, a hajó fölött nyereg-, az alacsonyabb és keskenyebb szentély fölött kontyolt nyeregtetővel. A szentély D-i oldalánál torony (18. század első fele) és sekrestye (1770), illetve a templom D-i oldalához csatlakozó rendház (trsz.: 3940). Az oromzatos Ny-i homlokzaton a kőkeretes, szobordíszes kapu fölött ferences címer és nagyméretű karzatablak. A szentély félkupolával és csehboltozattal, hajó csehboltozattal fedett. A hajó Ny-i végén karzat. Falképek: 1929 (Steffek Albin). Berendezés: jórészt 1770 körüli (Alter Antal, Hebenstreit József); oltárképek: 1929 (Hollós Endre); üvegablakok: 1929 (Palka József). A középkori ferences templomot a törökök a 16. században erődítménnyé alakították. A 18. században, a rend visszatelepülése után az épületet több szakaszban átépítették, a középkori boltozatokat elbontották. A 19. század második felében, az 1920-as években (több középkori részlet feltárása) és 1972-ben felújították.
Jelleg:
Egyhajós, poligonális szentélyzáródású, keletelt templom, a főhajó fölött nyereg, az alacsonyabb szentély fölött kontyolt nyereg tetővel. A szentély déli oldalához rendház, torony és sekrestye kapcsolódik. A szentély északi oldalán kisebb bejárati előtér. A falakat támpillérek erősítik.

Nagyon jó állapotban lévő épület. Némi festés hiány azért itt-ott található. A környezete szépen rendezett, és karbantartott.

Kálvária (0.048 km)
Ferencesek tere (0.053 km)
Mária-szobor (0.054 km)

Kapcsolódó Légből kapott képek

Jászberény Ferences templomát az építését 1460-as években kezdték el, Mátyás király szorgalmazására. A gótikus stílusban emelt templom mellé egy kolostort is építettek akkor, azonban a ma látható épület újabb, az 1700-as években emelték barokk stílusban (a templomot is szinte teljesen újra kellett építeni a török dúlást követően). A kolostorban napjainkban egyházi szociális otthon működik.